Hanna Göthberg

Poster vars innehåll finns i textform på webbsidan. Modell av småbarn med läpp-käk-gomspalt samt tecknade figurer i grupp.

Öron- och hörselstatus hos barn och ungdomar födda med läpp-käk-gomspalt - förekomst, prediktion och konsekvenser för talet.

Forskare: Hanna Göthberg audionom, PhD, Radoslava Jönsson, överläkare, PhD och Christina Persson, logoped, Professor

Bakgrund

Örontrumpetens funktion att ventilera mellanörat försvåras hos barn med läpp-käk-gomspalt (LKG) vilket ofta leder till sekretorisk mediaotit (SOM) och konduktiv hörselnedsättning, vilket riskerar påverka tal och språkutvecklingen. Barn och ungdomar med LKG  följs upp regelbundet mellan 7-19 år av LKG-teamet på Sahlgrenska universitetssjukhuset enligt ett standardiserat vårdprogram. Det är oklart i vilken omfattning hörselförbättring sker med ökad ålder samt hur hörsel/öronproblem påverkar talet hos skolbarn och tonåringar. 

Syfte

Det övergripande syftet är att studera om hörsel/öronstatus hos barn med LKG kan predicera hörsel/öronstatus hos tonåringar och unga vuxna samt att undersöka förekomst av hörsel/öronproblem, behandlingsbehov och möjlig påverkan på talet hos skolbarn och tonåringar.

Metod

Kvantitativ kohortstudie av barn och ungdomar med LKG som följts longitudinellt mellan 7–19 års ålder av LKG-teamet på Sahlgrenska universitetssjukhuset enligt ett standardiserat vårdprogram.

  • Studie 1 är en prediktiv studie av öron- och hörselstatus
  • Studie 2 en deskriptiv tvärsnittsstudie av öron- och hörselstatus hos 19-åringar samt vilket kvarvarande behandlingsbehov som finns i denna ålder
  • Studie 3 och 4 avser att studera associationer mellan hörsel och tal och andra möjliga samvarierande variabler.

Projektets betydelse

Om vi hittar prognostiskt positiva faktorer för vilka barn/ungdomar som kan förväntas ha tillfrisknat från sina öron/hörselproblem skulle vi kunna utföra individualiserade uppföljningar på gruppnivå. På så sätt kan frekvensen av uppföljningar och ”burden of care” minska för en grupp patienter och i stället lägga fokus på dem med fortsatt behov av vård.