Anna Käll och Maryam Tammelin
Validering av den svenska versionen av Tinnitus Functional Index (TFI-SE) som ett utfallsmått – en mixed-methods studie.
Handledare: Maria Hoff, med.Dr.,leg.audionom
Tinnitus påverkar upp till 15% av den vuxna befolkningen globalt, varav en andel upplever signifikanta besvär. TFI-SE är den svenskspråkiga versionen av Tinnitus Functional Index (TFI), ett självskattningsinstrument som mäter graden av tinnitusbesvär och effekten av rehabilitering.
Syfte
Syftet med studien var att utvärdera TFI-SE:s användbarhet som utfallsmått för rehabilitering av personer med besvärande tinnitus, både ur ett kvantitativt och kvalitativt perspektiv.
Material och metod
Studien delades upp i två delar: en med kvantitativ och en med kvalitativ studiedesign. Den kvantitativa delstudien utvärderade TFI-SE:s känslighet för behandlingsrelaterade förändringar, responsiveness, hos patienter 46 genom prospektiv longitudinell datainsamling. Den kvalitativa delen innefattade fokusgruppintervjuer med audionomer 8 för att utvärdera deras erfarenheter av att använda TFI-SE i kliniskt arbete.
Resultat
I den kvantitativa delstudien minskade genomsnittspoängen från 66,4 till 47,8, vilket indikerar en signifikant förbättring (p=<0,001) av tinnitusbesvären. Stora effektstorlekar sågs för de flesta delskalorna och en svag samstämmighet sågs mellan uppmätt och självskattad behandlingseffekt (Cohen’s κ=0,287, p=0,012). Kvalitativa data indikerade både positiva och negativa aspekter av att använda TFI-SE på kliniken.
Slutsats
TFI-SE är ett användbart verktyg för att mäta utfall av tinnitusrehabilitering vid Hörselverksamheten i Västra Götalandsregionen. Ytterligare forskning rekommenderas för att utforska instrumentets användbarhet i olika patientgrupper, exempelvis patienter som söker för psykosomatiska besvär och kliniska miljöer.
Citat
"Nej, jag tycker det är skönt att ha ett validerat dokument som ändå, precis som du säger, det fångar det som patienten vill prata om. De tycker egentligen det är rätt skönt att någon ställer de här frågorna som de inte vill tjata på sin omgivning med längre, men tycker att det är skönt att någon tar upp och lyssnar på .”
"Utan att det blir tydligt hur de preciserar och hur de besväras av det. För det tycker jag de kan ha svårt att säga annars, att … som du säger. Och kanske många andra saker då, med stress och sånt förstås. Så jag tycker det sätter i gång patienten att berätta om mer precist”