Så går operationen till
Operationen
När det är dags för operationen kommer du att få besvara en hel del frågor. Ibland frågar vi samma sak flera gånger, allt för din egen säkerhet.
Inne på operationssalen finns mycket apparatur som används för att vi ska kunna ta hand om dig på bästa sätt. Vi är alltid tre personer på salen som tar hand om dig tillsammans med läkaren som ska operera dig.
På operationssalen är vi noga med hygienen. Operationssjuksköterskan steriltvättar operationsområdet och klär in det i sterila dukar.
Undersköterskan hjälper till med att koppla EKG, blodtryck och en liten syremätare sätts på fingret. (För operationer i lokalbedövning kopplar vi endast syremätare.) Detta är till för att kunna följa dina värden under operationen så att vi ser att du mår bra.
Bedövning och narkos
Inför operationen kommer du antingen att få lokalbedövning, blockad (dvs. bedövning av en större del av operationsområdet) eller narkos.
Om du ska sövas, kommer du att få börja med att andas syrgas i en mask. Därefter får du narkosmedel genom en droppslang i armen. Sömnmedlet tar någon minut på sig innan det når hjärnan och du somnar. Under operationen tillförs narkosmedel kontinuerligt tills allt är klart. En narkossjuksköterska finns hela tiden vid din sida för att övervaka dig och se till att din narkosnivå ligger rätt. En narkosläkare finns alltid tillgänglig.
Om du har fått lokalbedövning eller blockad kan du, om du behöver, få rogivande läkemedel i droppslangen. Det finns möjlighet att lyssna på musik i hörlurar för den som vill.
Oavsett vilken operation som ska göras, så tar förberedelser och efterarbete en stund. Längden på själva operationen varierar stort – allt ifrån en kvart till flera timmar.
Smärtlindring
När operationen är färdig läggs förband och eventuellt gips. Cirka tio minuter efter det att vi stängt av narkosen vaknar du upp. Smärtlindring har vi gett dig i god tid före uppvaknandet, men om du ändå skulle ha ont är det viktigt att du säger till.