Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vaccination mot HPV

HPV-vaccin erbjuds alla barn i årskurs 5 inom det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Kvinnor i Västra Götaland födda 1994–1999 kan ta del av erbjudande om gratis vaccination mot HPV, genom kampanjen "Ta sticket mot HPV". Övriga kvinnor över 18 år samt pojkar födda före 2009 får själva bekosta vaccination. Detta gäller även män.

Kampanjen "Ta sticket mot HPV"

Kampanjen startade i Västra Götaland i mars 2023 med drop-in i liten skala, för att i senare delen av juni fullskaligt välkomna alla med livmoderhals, födda 1994–1999.

Erbjudandet med gratis vaccination mot HPV och samtidig självprovtagning för HPV är en del av en nationell forskningsstudie som samordnas av Karolinska Universitetssjukhuset. Studien undersöker hur man snabbast kan utrota HPV och livmoderhalscancer.

63 000 kvinnor får ett brev med personligt erbjudande. De som är folkbokförda i Västra Götalandsregionen, har ett kvinnligt personnummer och är födda 1994–1999 kommer att få ett personligt erbjudande i digital eller vanlig brevlåda i senare delen av juni.

Transmän som har gjort juridiskt könsbyte och har livmoderhalsen kvar kommer inte automatiskt att få ett brev med erbjudande eftersom utskicket görs till personer med kvinnligt personnummer. De kan ta kontakt via funktionsbrevlådan rccvast.utrotahpv@vgregion.se för att få mer information om hur de kan boka tid.

Information på projektets webbplats:
Västra Götalandsregionen – hpvcenter
Information och tidsbokning via 1177:
Vaccination mot HPV - 1177

Information om HPV-vaccin för de som inte ingår i målgruppen för kampanjen:
HPV- vaccination - Vårdgivarwebben Västra Götalandsregionen (vgregion.se)

Kontakt
Anna Carlund, utvecklingsledare, RCC Väst.
Carin Wrennfors, projektledare, RCC Väst.
Frågor kan skickas till: rccvast.utrotahpv@vgregion.se

Senast uppdaterad: 2023-06-07 16:42