Start av regionalt processteam hypertyreos

Uppdaterad:
Publicerad:
En bild av en datorskärm som visar ett tiotal personer på digitalt möte
Digitalt uppstartsmöte för regionalt processteam hypertyreos

Regionalt processteam hypertyreos höll sitt första möte i mars. Teamet är en del av det regionala systemet för kunskapsstyrning och ingår i regionalt programområde endokrina sjukdomar.

Hur känns det efter första träffen, ordförande Helena Filipsson Nyström?

- Det känns bra. Det känns som att vi är ett kompetent team och vi kommer att ha en hel del att bita i. 

Vad utmärker er patientgrupp?

- Hypertyreos är en folksjukdom. Det innebär att sjukdomen gäller många patienter, men också många olika behandlingsinriktningar och komplikationer. Behovet är stort och varierat och vi jobbar för att identifiera behovet specifikt för att bemöta det.

- Genom det nationella arbetet med vårdprogram har vi identifierat en del specifika områden där vi har förbättringsmöjligheter såsom patientinformation, rehabiliteringsbehov, sköterskeinvolvering och strukturering kring ögonbehandling där det ligger en hel del ny behandling i pipeline. Vi försöker också sätta fingret på livskvalitet och möta patienterna med hjärntrötthet på ett professionellt sätt.

Finns det några särskilda utmaningar i VGR?

- VGR är en region i frontline för kunskapsstyrningen där den regionala ledningen verkligen står bakom det regionala kunskapsarbetet. Men en stor utmaning är att samrådsgrupperna som behövs när behov sträcker sig över många specialiteter just ligger i startgroparna. Mycket är nytt och  har ännu inte funnit sina former.

- En annan utmaning i både VGR och många andra regioner är det behov av rehabilitering som finns i patientgruppen som i dagens vård inte mötts på ett strukturerat sätt, liksom att nå ut med de nyheter kring arbetssätt både på sköterske- och läkarsidan så att alla förändrar sitt arbetssätt mot en likvärdig vård för alla med nivåstrukturering.

- Ytterligare en utmaning är att identifiera kvalitetsindikatorer som speglar vårdens process mot en bättre vård särskilt som det inte finns något kvalitetsregister inom hypertyreos, mer än för kirurgi. Vi lär inte få fler kvalitetsregister i Sverige utan vi får försöka hittat ett sätt att använda vårdens registreringssystem.

Ett år från nu - vad hoppas du att teamet har åstadkommit?

- Jag hoppas att vi har påbörjat att få en strukturerad sköterskeutbildning för thyroideasköterskor, att vi påbörjat att ha ett spår för rehabilitering och att vi har påbörjat att implementera mätning av livskvalitet. Det är ett spännande arbete som jag ser fram emot!