Föräldrakraft för barns hälsa

Västra götalandsregionen (VGR) har under många år arbetat systematisk med metoder, material och utbildningar för hälsosamma levnadsvanor hos barn. Det är dock en utmaning att uppnå en jämlikhet i insatsen. Det finns därför behov av förbättrade metoder och stöd. Detta har uttryckts både från barnhälsovårdspersonal, identifierats via långsiktigt uppföljningsarbete samt synliggjorts via barnhälsovårdens statistik.

Central Barnhälsovård (CBHV) i VGR har den 23 september 2024 beslutat att införa arbetsmodellen ”Föräldrakraft för barns hälsa” vilket innefattar två föräldraskapsstöd på universell nivå; ”Föräldraskapsstöd i varje möte” (tidigare Solihull) samt det digitala föräldraskapsstödet ”MINISTOP”. Syftet är att skapa ett hållbart, jämlikt och evidensbaserat arbetssätt när det gäller levnadsvanor för barn 0–5 år.

Mål med införandet är:

  • Utveckla personalens förmåga att tillämpa ett personcentrerat föräldraskapsstöd som stärker föräldrars förmåga i relation med barn.
  • Förbättra psykisk och fysisk hälsa hos barn och föräldrar genom stärkt tilltro till sin förmåga att främja hälsosamma levnadsvanor hos sig själva och sina barn
  • Minska förekomst av övervikt och obesitas hos 2,5 och 4-åringar

Två professioner berörs av införandet; psykologer för föräldraskap och små barn (PFOSB) samt barnhälsovårdssjuksköterskor (BHV-ssk).

Införandet startar med att psykologerna genomgår utbildning av Föräldraskapsstöd i varje möte. Utbildningen är tre timmar och genomförs fysiskt på plats.

Därefter genomgår BHV-ssk utbildning av Föräldraskapsstöd i varje möte. Utbildningen omfattar två tillfällen à tre timmar och genomförs fysiskt på plats. Mellan utbildningstillfällena bör det gå 2 veckor.

Sista och avslutande steget är att BHV-ssk genomgår utbildning i MINISTOP. Detta genomförs genom en onlineutbildning samt digitala självstudier och beräknas ta totalt ca 2 timmar.

Samtliga utbildningar som ingår i Föräldrakraft för barns hälsa är kostnadsfria.

Arbetsmodellen "Föräldrakraft för barns hälsa” förväntas ge möjligheter till synergieffekter genom att kombinera stöd för både personal och föräldrar. Det kan ge fördelar i att stärka personalens kompetens samtidigt som vi ger föräldrarna verktyg att arbeta med sina barns hälsa. 

På sikt förväntas detta leda till:

  • Mer effektiva och hållbara insatser för att främja hälsosamma levnadsvanor
  • Ökad kompetens och arbetstillfredsställelse för personalen, vilket kan leda till bättre arbetsmiljö
  • Jämlik tillgång till kunskap och stöd för föräldrar, vilket är särskilt viktigt för att minska hälsoskillnader

CBHV arbetar nu med ett stegvis breddinförande över hela regionen som planeras vara färdigt under 2026. Riktad, separat information för kommande utbildningar kommer skickas via e-post både till chefer och direkt till berörd personal. Ni kan läsa mer om de två delarna under respektive flik.

Vid frågor om Föräldrakraft kan ni kontakta

Maria Bengtsson maria.kb.bengtsson@vgregion.se

Mona Bryggman mona.bryggman@vgregion.se

Ann-Marie Jernetz ann-marie.jernetz@vgregion.se