Hembygdsmuseets slöjdresidens – i Horred eller Ornunga
Nu utlyser vi två residens för slöjdare som vill hitta ny kunskap och inspiration på ett hembygdsmuseum. Residensen sker under sommaren och hösten och har plats för sammanlagt fyra slöjdare. Sök senast 5 maj.
Är du slöjdare och vill gå till källorna för att hitta ny kunskap eller inspiration? Kanske är det en tur till hembygdsmuseets brokiga samling av äldre föremål du behöver? Där finns förstahandsinformation från 1800-talets bondesamhälle för den med rätt glasögon att suga åt sig av.
Sommaren och hösten 2024 arrangerar Kulturförvaltningen två slöjdresidens, det första i samarbete med Svältornas Fornminnesförening i Ornunga och det andra i samarbete med Horreds, Istorps och Öxnevalla Hembygdsförening. Båda ligger naturskönt och hyser mängder av föremål i de flesta materialkategorier. Residensperioderna är vardera sju dagar långa och har plats för två deltagare. Ni arbetar under veckan med att slöjda enligt en målbild ni angett i ansökan, och får möjlighet att visa upp ert arbete på ett eller annat sätt i samband med en öppen aktivitet.
Hur går det till?
Den som forskar i ett teoretiskt ämne besöker ofta bibliotek för att kolla upp olika detaljer närmre, i böcker som oftast samlar damm. I detta slöjdresidens kan du som slöjdare fördjupa dig i din slöjd på ett mer koncentrerat sätt än vad vardagen ofta tillåter. Ovanpå det, kan du finna svar och inspiration från de många äldre föremål i hembygdsgårdens samlingar.
Sjuhäradsbygden, dit både Ornunga och Horred hör, är ett av landets rikaste slöjdområden. Botanisera bland föremålen och lär dig av dem! Mönster på ostformar och skrin, fint dekorerade textila redskap, ornamentik och färgsättningar på det målade och vävda? Du väljer själv hur och hur mycket dessa gamla artefakter får återspeglas i det du slöjdar. Slöjdtekniker som passar på dessa platser och med aktuell tidsrymd kan vara exempelvis bandvävning, färgning, broderi, täljning, mönsterskärning, enklare möbelslöjd etcetera. Sök med det du själv vill fördjupa dig i!
När och var?
Residenset i samarbete med Svältornas Fornminnesförening, Ornunga, Vårgårda kommun, sker 14–20 juli
Residenset i samarbete med Horreds hembygdförening, Horred, Marks kommun, sker 31 augusti–7 september
Du anger i ansökan vilket av residensen du söker till.
Vem kan söka?
Du som arbetar med eller förkovrar dig inom slöjdens material, processer och tankevärld. Du kan vara baserad någonstans i Norden, men bör inte vara under pågående utbildning.
I ansökan beskriver du ditt materialområde och din projektidé, alltså på vilket sätt du vill använda veckan och vad du vill undersöka eller utveckla. Projektidén behöver inte vara detaljerad, eftersom det är lämpligt att välkomna de impulser som föremålssamlingarna kan ge.
Residensen rymmer två deltagare vardera och du kan söka själv eller tillsammans med en annan.
Detta erbjuds du
- En veckas boende i gästboenden i Horred respektive Ornunga.
- Arvode på 13 000 kr + moms på faktura (den som inte har företag kan använda en faktureringstjänst)
- Möjlighet att arbeta med ditt projekt i ateljé eller utomhus.
- Tillgång till material efter tillgång och överenskommelse.
- Hemslöjdskonsulenter som bollplank, lokala guider som visar samlingarna
Ditt åtagande
- Arbeta inom ramen för din egen ansökan
- I residenskonceptet ingår att medverka i någon form av publikt möte. Det kommer att ske i slutet av perioden. Det kan vara en enkel presentation av ditt arbete eller en workshop.
- Vid residensets slut lämnas tre bilder som visar delar av din process, samt en halv A4 text som beskriver perioden.
Ansökan
Sök senast 5 maj via digitalt formulär som du hittar här…
Kontakt
För frågor kring residenset, kontakta hemslöjdskonsulent Jonatan Malm. Kontaktuppgifter hittar du nedan.