Skogsklok
Skogens outnyttjade slöjd- och hantverkspotential: ett webbinarium om skog och slöjd hösten 2020.
Föredragshållare:
Introduktion till Skogsklok – Joakim Lilja
Skogens potential – Anna Johansson
Människan och skogen – Eva-Lotta Hultén
Dags att omförhandla vår natursyn? – Pella Thiel
It´s now or Näver.Traditionell näverslöjd möter digital teknik – Emma Dahlqvist
Trädens mångfald – Mattias Lindholm
Det finns en outnyttjad potential som skogsbruket idag inte kan ta vara på – men vi kan! Vi träffas över gränserna för att utveckla nya sammanhang och möten. Välkommen till ett möte om skog och slöjdens material.
Förutsättningarna att utöva traditionell träslöjd i dagens Sverige är ganska svåra. Var är till exempel alla rotbenskonsoler, rotkorgar, laggkärl med band av grangrenar, rönnbarksaskar, bastrep, svallveds-skaft, feta furor, enekorgar, näver, hasselkorgar och så vidare? Kunskapen om dessa material och tekniker är så låg att det inte märks att den försvinner. Samtidigt utarmas skogen både på materialens mångfald och på biologisk mångfald genom intensivt skogsbruk
Presentation av medverkande:
Eva-Lotta Hultén:
Eva-Lotta Hultén är författare till två böcker om skog och skogsbruk och en av grundarna till företaget Plockhugget som arbetar med hållbart skogsbruk. Hon berättar varför vi behöver skaffa oss ett annat förhållningssätt till skogen och hur det kan se ut i praktiken.
evalottahulten.com
www.plockhugget.se
Mattias Lindholm
Mattias Lindholm är intendent och naturvårdsbiolog på Naturhistoriska museet i Göteborg. Han undervisar även på Göteborgs universitet i skoglig naturvårdsbiologi och artkunskap.
Helena Hansson
Designforskare på HDK-Valand som just nu studerar samdesign i lokala samhällens utvecklingsarbete. Helena kommer prata om hur slöjd i ett designperspektiv bygger gemenskaper, är hållbar, och kan fungera som en del av en kunskapsinfrastruktur.
Emma Dahlqvist
Emma Dahlqvist är textildesigner, konstnär och nävernörd bosatt och verksam i Östersund. I sitt arbete intresserar hon sig för vilka nya typer av material, kvalitéer och uttryck som kan uppstå när traditionell slöjdkunskap kombineras med digitala tekniker. Sedan 2013 har hon specialiserat sig på att undersöka björknävers potential som samtida designmaterial och gav 2019 ut boken Näver - fläta, tampa, vika på Natur & Kultur.
emmadahlqvist.se
Pella Thiel
Systemkritisk aktivist och kulturell förändringsagent. Organiserar, skriver, pratar och utbildar i frågor som rör omställning i bred bemärkelse och intresserad av paradigmskiftande idéer som påverkar hur vi uppfattar oss själva och världen.
www.pellathiel.se
Anna Johansson
Trähantverkare, skogsägare och magister inom allmän kulturvård och lever med naturen i sitt yrke.
Från restaureringar, rekonstruktioner och kunskapsförmedling till kvalitetssäkring utav hantverk.
Driver Vistaholms Byggnadshantverk, utanför Falköping.
vistaholm.com
Seminariet arrangerades av Hemslöjdskonsulenterna i Västra Götalandsregionen, med stöd av Nämnden för hemslöjdsfrågor, som har medverkat vid finansiering av projektet.