Lärresurser för medie- och informationskunnighet
Här kan ni botanisera bland lärresurser och länkar till MIK-relaterat innehåll utifrån de olika verksamhetsområdena. Sidan fylls på allteftersom.
Bibliotek
Det finns gott om intressanta onlinekurser inom medie- och informationskunnighet (MIK) och digital kompetens att utforska i väntan på att gemensamma lärresurser tas fram inom ramen för det nationella kunskapslyftet. Här listas några av dem som kan användas för fortbildning individuellt eller inom ditt arbetslag. För att diskutera dessa frågor med kollegor runtom i landet, gå gärna med i Facebookgruppen MIK på bibliotek.
- Länk till Facebookgruppen MIK på bibliotek
- Digiteket är en nationell lärplattform för bibliotekspersonal som vill fördjupa sina digitala kunskaper för sin egen del men också för att bättre kunna hjälpa de besökare de möter i sin vardag. Digiteket är både en kunskapsbank och en guide i den digitala världen. På Digiteket kan användaren studera på egen hand eller tillsammans med kollegor på den egna arbetsplatsen eller i andra kommuner.
- Internetstiftelsen, IIS, gör inför valet en storsatsning på att stärka vuxnas digitala kompetens. För dig som vill lära dig mer om internet finns även IIS Internetguider. I dagsläget finns det närmare 40 stycken. IIS erbjuder även en kursportal med olika Internetkurser. IIS Digitala lektioner är ett fritt material för lärare (som även kan vara intressant för bibliotek).
- Micke Kring IKT-pedagog på Årstaskolan har gjort webbaserade kurser för att stödja skolans digitalisering (men öppet för alla att använda).
- Metros Viralgranskaren
- Mikoteket utvecklas och drivs av Martin Törnros och erbjuder arbetsmaterial i olika spår inom medie- och informationskunnighet (MIK) och digital kompetens. Se även tjänsten Ekokammaren.
- Power Searching with Google. En webbkurs som har några år på nacken men fortfarande är mycket användbar. Gjordes av Daniel Russell, Senior Research Scientist på Google, som även driver bloggen SearchReSearch.
- Statens medieråd satsning Lär om medier omfattar bland annat MIK för mig.
- Skolverket Kolla källan, se även resurser inom deras lärportal, t.ex. Kritisk användning av nätet.
Film
Missa inte den årliga Filmkunnighetsdagen. En konferens som bjuder på spännande workshops och föreläsningar med fokus på bild/rörlig bild. Nedan hittar du några resurser kopplade till just film.
- Filmkunnighetsdagen
- Filmpedagogerna - Resurs där man kan boka föreläsningar, kompetensutveckling för lärare samt resurser på deras webb.
- Film om MIK
- Konsumentverket - för lärare - Resursbank med reklamfilmer, lärarhandledningar samt en grundkurs i filmanalys. Här hittar du lärarhandledningar.
- Filmhandledningar/Filminstitutet - Tips på filmer, lärarhandledningar om hur man kan använda film i skolan
- På UR Play finns kostnadsfria filmer/program att ta del av.
- FOMP - Resurs för filmpedagoger och filmpedagogiskt intresserade.
- MIK-resurser från UR, Internetstiftelsen, Digiteket och Statens medieråd finns samlade här.