Skyltar och utställningar
Genom att producera utställningar eller skyltar kan vi nå ut med information på olika sätt. Det kan vara ett bra sätt att avsluta ett projekt eller presentera resultatet av en undersökning, ett kulturmiljöprogram eller en dokumentation.
Vi utför både permanenta och tillfälliga utställningar inom ämnet Kulturmiljö, ofta i samverkan med våra pedagoger eller med någon kommun eller förening. Utställningarna kan visas exempelvis på biblioteket eller i kommunhuset, eller varför inte utomhus på torget.
Kulturförvaltningen utför även informativa och inspirerande skyltar till kulturmiljöer av olika slag, fornlämningar, kulturpromenader med mera för att ge nya upplevelser av landskapet. Utifrån era önskemål producerar vi skyltens text och illustrationer, kontakta oss för information och kostnadsförslag!
Vi kan hjälpa er med:
Skyltning av besöksmål
Vi erbjuder formulering av kunskapsinnehållet, text och bild, layout, produktion av färdig skylt samt råd och anvisningar för uppsättningen. Besöksmålskoncept i form av skyltar, foldrar, skrifter, webbanpassade PDF:er samt utställning för besöksmål.
Exempel på skyltar:
Vittene kulturled – på platsen för Sveriges tredje största guldfynd genom tiderna finns en omkring tre kilometer lång kulturled med skyltar som berättar om den förhistoriska skatten.
Skyltar vid våra kyrkor – vid några av länets absolut värdefullaste kyrkomiljöer har Västarvet tagit fram större informationsskyltar. Besök Hedareds stavkyrka, Älgarås kyrka, Mossebo kyrka och Skålleruds kyrka.
Skojarberget i Rölande, Dals-Ed - en plats med spåren efter en liten by bebodd av familjer från resandefolket kring sekelskiftet 1900. Längs en 1,5 km lång promenadslinga berättas en för många dold historia.
Utställningar med kulturarvstema
Se nedan på olika typer av utställningar som berör kulturmiljön.
40 år senare – utställningar utförda som resultat av 40-årsprojektet: Forskningsprojekt med fokus på vad som hänt 40 år efter de första byggnadsinventeringarna utfördes i Vänersborg och Ulricehamn. Utställningarna utgjordes av skärmar framtagna för uppställning utomhus på centralt läge i respektive stad. En tredje mer sammanfattande utställning visades på Slöjd & Byggnadsvård på Nääs.
Bakom fasaden - är den utställning vi som arbetar med byggnadsvårdsrådgivning länge har önskat oss. Utställning bygger på de vanligaste frågorna vi får om byggnadsvård. Här samlar vi svaren på dem och några till. Utställningen har gått från sommarutställning till permanent och finns på Slöjd&Byggnadsvård. Klicka här för att läsa mer om Bakom fasaden
Spår i landskapet - Överallt finns spår efter människor som har levt före oss. Spår i landskapet är en vandringsutställning som vill väcka nyfikenhet kring dessa spår och var man kan hitta dem. Utställningen finns numera permanent på kulturreservatet Åsnebyn utanför Mellerud. För dig som vill berätta om hur det är och hur det har varit på den plats där just du bor finns också webbplatsen. Klicka här för att komma till Spår i landskapets hemsida.
Hotad mångfald – en vandringsutställning om den fantastiska biologiska mångfald som möter oss i odlingslandskapet. Men också om de hot som finns mot denna mångfald. Utställningen står numera permanent på kulturreservatet Åsnebyn utanför Mellerud. I Åsnebyn kan man dessutom vandra runt i landskapet och uppleva natur- och kulturvärden på egen hand. Klicka här för att läsa mer.
Kontakt
Enhetschef Kulturmiljö
Jan Johansson, 070-659 03 46
jan.johansson@vgregion.se