Museinätverk Väst
Museinätverk Väst är en samrådsgrupp för museala frågor i Västra Götaland, som ska fungera som ett forum för samverkan inom museisektorn. Fokus ska ligga på informationsutbyte, kunskapsdelning, kompetensutveckling, operativ verksamhet och att stärka museerna.
Syftet är att utveckla och stärka museiarbetet genom att:
- Främja och driva nätverksarbetet inom museisektorn i Västra Götaland
- Utbyta information och erfarenheter
- Söka gemensamma synsätt i olika frågor vid behov
- Stöd i aktuella frågor
- Utveckla metoder samt genomföra insatser och aktiviteter
Erfarenheterna och kunskaperna från museisektorn i regionen är användbara i utvecklingen av museala frågor både regionalt och nationellt.
De övergripande målen för Museinätverk Väst är att främja museernas roll i samhället, stärka museernas förmåga att möta nutida utmaningar och att bevaka framtidsfrågor för museisektorn.
Utgångspunkt och ramverk för Museinätverk Väst utgörs av museilagens definition av ett museum. Enligt denna definition ska museer, utifrån sitt ämnesområde, bidra till samhället och dess utveckling genom att främja kunskap, kulturupplevelser och fri åsiktsbildning.
Med inkludering av kommunala, regionala, stiftelser och andra museihuvudmän ska nätverket vara en plattform för alla museer i regionen att samverka, samtala, få stöd och stärkas.
Museinätverk Väst arbetar övergripande för samtliga museer och museinätverk i Västra Götaland och deras frågor. Det är museerna som bestämmer vilka frågor som ska drivas och bjuds in att vara delaktiga via nyhetsbrev, digitala träffar och fysiska samlingsmöten.
Ansvar och rollfördelning
Museinätverk Väst är till för Västra Götalands museer. Arbetet organiseras av en styrgrupp och en museiutvecklare.
Sammansättningen av nätverkets styrgrupp består i huvudsak av museichefer (eller motsvarande tjänstemän med beslutsmandat). Den utgår också från kommunalförbundens geografiska indelning, där ett museum från varje respektive område ska vara representerad i styrgruppen. Syftet är att styrgruppen ska ha en bred geografisk spridning med museer från hela regionen.
Styrgruppens roll är att fatta beslut om, möjliggöra och följa gemensamma projekt, utvecklingsarbeten, kommunikationsinsatser eller kompetenshöjande insatser.
Styrgruppen träffas fyra gånger per år och varje representant väljs in under en period av tre år som sker växelvis för att säkerställa kontinuitet inom styrgruppen.
Alla representanter i styrgruppen arbetar aktivt att driva nätverkets frågor och gemensamma möten, samt ansvarar för utveckling av utbildningar och olika insatser.
Museiutvecklaren Kulturförvaltning (VGR) har ansvar för samordning och vid behov ledning av nätverkets olika insatser (genom mandat från styrgruppen) samt sammankallar styrgruppen.
I styrgruppen ingår:
Ida Billvén, Vänermuseet
Annette Prior, Bohusläns museum
Pontus Carlweitz, Rydals museum
Lisa Sputnes Mouwitz, Medicinhistoriska museet
Anders Wikström, Kulturförvaltningen, VGR (sammankallande)