Ny MR-kamera med kapacitet att undersöka små strukturer inom till exempel hjärna och leder

magnetkamera och vårdpersonal.
Emilia Östangård, enhetschef på radiologin, och Hacer Güler, röntgensjuksköterska, ser fram emot att jobba med den nya MR-kameran.

Nu har vi fått vår nya magnetkamera (MR) till Högsbo närsjukhus, som framför allt kommer att vara till stor hjälp när vi ska undersöka små strukturer inom till exempel hjärna och leder.

Med den nya kameran utökar vi vår kapacitet för MR-undersökningar för att möta det stora behovet som finns. Genom att kameran dessutom har en dubbelt så hög magnetfältstyrka (3 Tesla) som våra andra MR-kameror (1,5 Tesla) inom Sjukhusen i väster, blir den ett extra viktigt tillskott till verksamheten.

– För vissa undersökningar är en 1,5 Tesla att föredra, medan andra undersökningar blir bättre på en 3 Tesla. Nu har vi möjlighet att fördela patienterna till den kamera som är mest lämplig för just deras undersökning, säger Hanne Wallström, verksamhetschef för Diagnostik och Service.

3 Tesla MR ger skarpare och mer detaljerade bilder vilket är särskilt fördelaktigt vid undersökning av små strukturer inom till exempel hjärnan och leder.  Den högre magnetfältstyrkan möjliggör också snabbare bildtagning vid vissa undersökningar, vilket kan leda till kortare undersökningstider och därmed bättre patientkomfort.

– Vi ser mycket fram emot att börja ta emot patienter till den nya magnetkameran. Det känns roligt att få arbeta med denna avancerade teknologi som har många fördelar, säger Emilia Östangård, enhetschef på radiologin på Högsbo.

MR-kameran är avsedd för aktuella patientgrupper inom hela Sjukhusen i västers område. Installationen av kameran pågår för fullt just nu och den kommer att tas i drift från vecka 35.