Innovation och teknik-ST på inspirerande studieresa

– Jag tar med mig mycket inspiration, framtidshopp och tro på demokratin. Så sammanfattar Jesper Fransson studieresan till Stockholm som han och övriga deltagare i utbildningen Innovation och Teknik-ST genomförde i veckan som gick.
Jesper Fransson arbetar till vardags som specialistläkare inom Psykiatri/Psykos på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Han går utbildningen Innovation och teknik för ST-läkare, sista året. Utbildningen startades 2019 på uppdrag av dåvarande sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg.
Syftet med studieresan var att läkarna skulle utvidga sitt nätverk, få en ökad förståelse för det nationella ekosystemet kring innovation samt få inspiration till nya samarbeten. Ann Lindgård och Justin Schneiderman , VGR Grants Office/ Innovationsplattformen VGR , följde också med på resan.
Besök på Sveriges riksdag
Studieresan inleddes med ett besök på Sveriges riksdag, där gruppen fick en guidad tur, samt ett långt samtal med två riksdagsledamöter, Anders Ådahl och Anders Jonsson. De berättade om sitt arbete och hur olika processer i riksdagen går till i praktiken.
Robin Molander , deltagare i utbildningen samt ST-läkare inom neurologi, berättar:
– Det var väldigt spännande att få träffa riksdagsledamöter, att få tillfälle att ställa frågor och prata sjukvård med dem. Jag blev inspirerad av deras arbete och inser att det faktiskt finns kommunikationsvägar som går rakt upp till ”maktens centrum”. Vi kan påverka hur hälso- och sjukvården utvecklas, genom att vara engagerade!
Maria Hansen Hygstedt, ST-läkare inom ögon, instämmer:
– Jag tycker att det var positivt att märka hur mottagliga våra riksdagspolitiker är för våra åsikter. Det var en ögonöppnare för många av oss.
Justin Schneiderman, docent i medicinteknik (Chalmers Tekniska Högskola) och i neurofysiologi (Sahlgrenska akademin/Göteborgs universitet) och som i vardagen arbetar med att stötta våra kollegor i VGR med externfinansiering, via VGR Grants Office säger:
– Att få möjlighet att träffa två riksdagsledamöter med helt olika bakgrunder var givande. En var barnläkare och en var disputerad inom teknik från Chalmers. Deras samarbetssätt är väsentligt för att hitta de bästa vägarna framåt för forsknings- eller sjukvårdspolitik genom att skapa ett gemensamt språk och en enad politik, trots sina olika bakgrunder. Det påminner mycket om hur vi själva jobbar i vår vardag, speciellt inom medicinteknik. Där är vi många som arbetar praktiskt med forskning och innovation och där möts läkare och ingenjörer.
Inspirerande besök på Vinnova
På eftermiddagen var det dags för Vinnova att ta emot gruppen. Två handläggare, Karin Stenström och Jessica Tägtström, berättade om myndighetens uppdrag och beskrev några olika exempel på projekt och miljöer inom hälsosektorn. Dessutom gavs en inspirerande föreläsning om framsyn av Joakim Skog , som leder Vinnovas arbete med framväxande innovationsområden. Framsyn är en disciplin där man utforskar, förutser och formar framtiden för att hjälpa till att bygga upp och använda den kollektiva intelligensen på ett strukturerat och systemiskt sätt för att förutse skeenden.
Justin Schneiderman sammanfattar sina intryck från Vinnova:
– En sak som jag fick med mig är hur mycket längre Vinnovas arbete med påverkansarbete mot Europeiska kommissionen har kommit jämfört med för bara fem år sedan. Det är otroligt viktigt. Jag blir också glad när jag märker att de så tydligt efterfrågar förslag och feedback på deras utlysningar.
Sista stopp: Karolinska Universitetssjukhuset
Studieresan till Stockholm avslutades med ett besök på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, där gruppen fick träffa sjukhusets avdelning för innovation och näringslivssamverkan. Jeanette Tuval och Erika Bellander berättade om det uppdrag de har idag, om det regionala ekosystemet för life science i Stockholm samt om ett par konkreta projekt.
– Vi fick en hel del inspiration från Karolinska Universitetssjukhuset och deras innovationsavdelning, säger Erik Thurin, ST-läkare inom radiologi/Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Vi fick både allmän information och handfasta tips, tillexempel inom ett AI-projekt. När vi kommer tillbaka hem, vore det spännande att jobba mer med innovationsupphandling, som vi fick se exempel på.
– Vi är väldigt glada över att den här resan blev av. Det är något som vi har planerat ända sedan i våras, säger Helena Andreasson, själv alumn från utbildningens tidigare omgångar och numera innovationsledare på Innovationsplattformen.
Hon är dessutom övergripande ansvarig för programmet. Kursledningen delar hon med Susanne Dahlberg, enhetschef på Innovationsplattformen.
Det var första gången som deltagarna fått åka iväg på den här typen av studieresa, men efter den här fina upplevelsen hoppas Susanne och Helena att det ska en tradition.
– Det är viktigt för alla oss som jobbar med innovationsledning i offentlig sektor att samverka med likasinnade i andra regioner. Sverige är ett litet land och det är bra om vi kan dela på erfarenheter och kunskaper samt olika perspektiv på innovation. På så vis kan vi alla bidra till att ställa om sjukvården till att möta framtiden säger Susanne Dahlberg.