Islandsprojektet (2015-2019)
Islandsprojektet pågick mellan år 2015-2019. Under år 2021 implementerades sen Islandsmodellen, som togs fram inom ramen för projektet, i Göteborgs stad. Under år 2022 implementerades den även i Mölndal. Islandsmodellen är en samarbetsmodell mellan polis, socialjour, socialtjänst och hälso- och sjukvården vid akuta våldshändelser i familjer med barn under 18 år.
När barn bevittnar eller utsätts för våld i familjen riskerar de att inte fångas upp av berörda myndigheter. De riskerar att inte få det skydd, stöd och behandling som de har behov av och rätt att få. Det är viktigt att tidiga insatser riktas till alla i familjen: våldsutsatta barn och vuxna, barn som bevittnat/upplevt våld och även till de personer som utövat våld. Därför är det viktigt att berörda myndigheter samarbetar och samverkar så tidigt som möjligt.
Efter en akut våldshändelse i en familj är det många olika samhällsinstanser som ska samarbeta på en operativ nivå. Polis, åklagare, socialtjänst, socialjour samt hälso- och sjukvård kan alla vara inblandade. Islandsprojektet startade 2015 i Göteborg med syftet att utveckla ett konkret och effektivt samarbete/samverkan mellan polis, åklagare, socialjour, socialtjänst samt hälso- och sjukvård. Samarbetet/samverkan fokuserades i projektet på handläggning och uppföljning på en operativ nivå vid akuta våldshändelser i familjer med barn.
Samarbetsmodellen "Islandsmodellen" togs fram inom ramen för Islandsprojektet under åren 2015-2019. Den prövades operativt år 2017-2019 och projektet avslutades med en konferens i mars 2020 där projektets utvärdering presenterades. Polismyndigheten Väst och Regionfullmäktige VGR har fattat beslut om att implementera Islandsmodellen i hela Västra Götaland. Dialog och planering pågår i flera delar av regionen.
Utvärdering
Utvärderingen av Islandsprojektet har genomförts av en forskargrupp bestående av Maria Eriksson och Veronica Ekström vid Ersta Sköndal Bräcke högskola samt Mari Brännvall vid VKV. Rapporten bygger på intervjuer som genomförts enskilt eller i grupp med personal vid medverkande verksamheter, verksamheternas egen rapportering av arbetet i enskilda ärenden och erfarenheter från deltagande i projektets arbets- och styrgruppsmöten.
Att samverka vid akuta våldshändelser i familjer med barn - utvärdering av Islandsprojektet (pdf)