Grundläggande kurs i FoU-metodik

Kursen ges varje år tillsammans med FoU-centrum Skaraborgs sjukhus med kursstart i januari och pågår under hela året. Kursen omfattar 12 kurstillfällen med obligatorisk närvaro vid samtliga tillfällen. Den sökandes chef ska godkänna att medarbetaren får gå kursen och ges tid att arbeta med och genomföra projektet.

De ingående kursmomenten är föreläsningar, projektverkstäder, praktiska övningar och projektplansredovisning samt avslutning med redovisning av projektet. Handledning sker i seminarieform och individuellt.

Vi använder Lärportalen i vår kurs och där hittar du allt som rör kursen, till exempel olika dokument och detaljerat schema. Du får tillgång till Lärportalen när du är antagen till kursen.

Vilka kan söka kursen?

Alla yrkeskategorier inom primärvården, som har avtal med Västra Götalandsregionen samt personal från Folktandvården, område Öster i Västra Götalandsregionen.


Kursens mål

Deltagarna ska tillägna sig grundläggande kunskaper i forskningsmetodik och genomföra ett eget projektarbete.

För ST-läkare uppfyller kursen kraven för specialistbevis enligt Socialstyrelsens målbeskrivning 2015 delmål Medicinsk vetenskap a5.


Kursdatum

Kursen ges tillsammans med deltagare från sjukhuset i Skövde och vissa kurstillfällen kommer därför att genomföras i lokaler på sjukhuset. Resterande kursdagar sker på Regionens hus i Skövde.

Notera att kursen startar med ett Idéseminarium 3 december 2024 på Regionens hus i Skövde (halvdag), därefter följande kursdatum och platser under 2025:

  • 13 januari 
  • 14 januari
  • 29 januari
  • 30 januari
  • 25 februari
  • 10 april
  • 20 maj
  • 6 oktober
  • 7 oktober
  • 24 november
  • 25 november

Hur blir jag godkänd?

Det förväntas att du som kursdeltagare kommer med egna idéer till ett projekt. Du får handledning att utforma och genomföra ett projekt under kursens gång.

ST-läkare har rätt till 8 veckors arbetstid för projektarbetet förutom de 12 kursdagarna. Tiden för detta ska avsättas under kurstiden. För att du ska bli godkänd krävs:

  • att deltagaren närvarar vid samtliga kursdagar
  • arbetar fram en projektplan
  • genomför projektarbetet och författar en projektrapport
  • presenterar resultatet från projektarbetet på APT/konferens eller liknande
  • registrerar projektet i Projektdatabasen

Intyg om godkänd kurs får du när ingående moment i kursen är genomförda, vidare utfärdas ett intyg när projektarbetet är godkänt.


Kursavgift

Ingen kursavgift tas ut för anställda inom primärvård Skaraborg (gäller även privata vårdgivare med avtal) och för anställda i Folktandvården område Öster.

För övriga är kursavgiften (34% av ett prisbasbelopp) och handledningskostnaden (32% av ett prisbasbelopp) debiteras innan kursstart (för ST-läkare debiteras dessa kostnader Primärvårdens utbildningsenhet).


Kontakt vid frågor

Har du frågor eller om något är oklart, är du välkommen att kontakta oss.

E-post: fou.primarvard.skaraborg@vgregion.se


Projektrapporter från tidigare år

Här hittar du titlarna på projektrapporterna från tidigare års kurs i forsknings- och utvecklingsmetodik. Använd listan på titlar som inspiration för att hitta din forskningsidé.

Ansökan

Ansökan till kursen vårterminen 2025 öppnar den 15 augusti klockan 08:00. Sista ansökningsdag är den 15 september.

Klicka här för ansökan (researchweb.org)

För att din ansökan ska vara komplett behöver din verksamhetschef, din kliniska handledare och du själv signera en blankett. På blanketten finns  saker att intyga. Det är viktigt att din verksamhetschef och din kliniska handledare läser igenom blanketten för att förstå vad kursen innebär i form av frånvaro, tillgång till dataprogram och språkkunskaper.

Blanketten signeras enklast med BankID. Har din chef och din handledare inga konton i Researchweb måste de skapa sådana med samma e-postadresser som inbjudan skickades till för att kunna signera. Om någon av berörda parter inte vill signera med BankID går det att skriva ut blanketten och ladda upp en signerad blankett som bilaga i din ansökan.

Nedan finner du instruktioner över hur du signerar din ansökan med BankID alternativt genom utskriven blankett.

Signering med BankID

Blanketten ska vara signerad av alla parter senast den 20 september.

  1. Fyll i fälten i ansökan.
  2. Klicka på knappen "Korrekturläs och slutför".
  3. Läs igenom din ansökan så att du har fyllt i korrekta uppgifter och klicka sedan på knappen "Slutför".
  4. Blanketten dyker upp direkt efter du klickat på "Slutför". Du kan nå din blankett igen ifall du inte skriver ut den direkt genom att klicka på knappen "blankett" när du tittar på din ansökan.
  5. Längst ner i blanketten kan klicka på antingen "Mobilt BankID" eller ”BankID". Efter det har du möjlighet att skriva in ditt personnummer och klicka på Fortsätt.
  6. Gå till BankID-appen på din mobil om du valde "Mobilt BankID" eller starta BankID-appen på datorn om du valde ”BankID”. Signera i appen.

Klart!


Signering av utskriven blankett

Den signerade blanketten ska vara uppladdad senast den 20 september.

  1. Fyll i fälten i ansökan.
  2. Klicka på knappen "Korrekturläs och slutför".
  3. Läs igenom din ansökan så att du har fyllt i korrekta uppgifter och klicka sedan på knappen "Slutför".
  4. Blanketten dyker upp direkt efter du klickat på "Slutför". Du kan nå din blankett igen ifall du inte skriver ut den direkt genom att klicka på knappen "blankett" när du tittar på din ansökan.
  5. Skriv ut din blankett genom att klicka på knappen "Skriv ut” längst ner till höger.
  6. Ladda sedan upp den signerade blanketten som bilaga i din ansökan. Det gör du genom att gå till www.researchweb.org/is/foualvsborg (researchweb.org) och logga in. Din ansökan hittar du under mina sidor, mina kursansökningar. Klicka därefter på "ändra" och scrolla ner till sektionen "Bilagor" och ladda upp din signerade blankett.

Klart!