Simulatorbaserad undervisning i körteknik

Orange spak i fokus med suddig bakgrundsmiljö

När eleverna har undervisats i körteknik för exempelvis traktor och skogsmaskin har de tidigare fått använda verkliga maskiner utomhus.

Om projektet

Projektet har drivits genom vår testmiljö SimGården och har gett oss möjlighet att köpa in simulatorer för att bygga upp ett helt simulatorcenter på alla våra utbildningsplatser. Därför kompletterar vi nu med undervisning i verklighetsbaserade simulatorer som har all den moderna teknik en verklig maskin har. Detta innebär att vi kan erbjuda två former av utbildning och en elev får möjlighet att på ett tryggt och säkert sätt testa att köra en maskin. Förutom den redan nämnda klimatvinsten får eleverna också en större mängdträning eftersom man kan köra oftare och utan samma översikt av lärare, och det blir en ekonomisk vinst eftersom maskinerna inte slits ut. Våra elever blir också väldigt attraktiva för arbetsgivare den dagen de tar studenten eftersom de har fått en större kompetens.

Projektet startade under 2015 och i mars 2018 hölls invigningar av våra simulatorcenter på alla skolor. Sedan dess har våra simulatorcenter fungerat som ett klassrum där eleverna kan öva körteknik både under lektionstid och på kvällarna. 

Projektet har genomförts som en del av Naturvårdsverkets satsning Klimatklivet.

Projektfakta

PROJEKTNAMN

Simulatorbaserad undervisning i körteknik

STATUS

Avslutat

VÅR ROLL I PROJEKTET

Projektägare

FINANSIÄRER

Klimatklivet

Jörgen Holmén

Verksamhetsutvecklare

Telefonnummer

Kontor: 010 - 455 08 30