Framtidens välfärd och arbetsmiljö för häst och människa

Sammanfattning

PROJEKTNAMN

Framtidens välfärd och arbetsmiljö för häst och människa

STATUS

Pågående

VÅR ROLL I PROJEKTET

Projektägare

PROJEKTTID

SAMARBETSPARTNERS

Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, www.slu.se

Syftet med projektet är att undersöka vilken inverkan miljöerna och tekniken i nya Axevalla hästcentrum har på hästars välfärd samt människors arbetsmiljö och använda den kunskapen för att bidra till en positiv utveckling av hästbranschen inom dessa områden.

Det förväntade resultatmålet är att vi ska få kunskap inom dessa områden och effektmålet är på sikt en hållbar och attraktiv hästbransch. 

Projektet omfattar två arbetspaket:

  • Hästvälfärd: Forskare från SLU kommer genomföra studier/mätningar av hästvälfärden under mätperioderna mars-april 2024 samt mars-april 2025. Man kommer bland annat titta på födosöksbeteende, sociala beteenden, stereotypa beteenden, tid i ligghall, hjärtfrekvens och vikt för att jämföra resultaten från nuvarande anläggning på Axevalla hästcentrum med resultaten från den nya anläggningen. 
  • Arbetsmijö: Personal från Hälsan och Arbetslivet (VGR) kommer studera både fysisk och psykosocial arbetsmiljö. Inom den fysiska arbetsmiljön kommer man till exempel titta på riskfyllda moment, antal steg, vilka maskiner som används, totala timmar användning av maskiner i drift, tunga lyft, lyft med vridning, antal hästar per driftpersonal. Inom den psykosociala arbetsmiljön kommer man använda enkäter och fokusgruppsintervjuer som metod. Mätningar/studier i nuvarande anläggning jämförs med mätningar/studier i nya anläggningen.

Hästnäringen är en traditionstyngd bransch där vi fortfarande ser miljöer som inte främjar hästars naturliga beteenden och där människor sliter ut sina kroppar i förtid. Nya Axevalla hästcentrum kommer stå klart hösten 2024 med arkitektur och teknik som ska underlätta för människor och skapa naturligare förutsättningar för hästar. Ny teknik testas, implementeras och utvärderas här, med fokus på utfodring, säkerhet, djurvälfärd, energilösningar och hållbart arbetsliv- både fysiskt och psykosocialt. Robotar utfodrar, städar och mockar – antalet tunga, repetitiva lyft minskar och tid sparas. 

Erika Moberg

Verksamhetsutvecklar

Telefonnummer