Align - Ökat internationellt utbyte på naturbruksskolorna

Under projektets gång har flera naturbruksskolor styrt resor till Europas olika länder. Det är elever som fått vidga sina vyer och smaka på arbetslivet i ett annat land än Sverige. Grisbondgård i Danmark, sälcenter i Tyskland och botanisk trädgård i Spanien är några av de resor som gett internationell mersmak.

Om projektet

En utbildning med fokus på praktiskt arbete innehåller oftast någon form av arbetsplatsförlagt lärande, det vill säga att eleven får praktisera och klä sig i sin framtida yrkesroll under några veckor.

Två som åkt söderut är Cassandra Hansson och Nathalie Jonsson Andersen, som läser andra året på trädgårdsutbildningen på naturbruksskolan Sötåsen. − Vi var i Spanien på en botanisk trädgård där vi fick sköta om växter. Vi hade en engelskspråkig handledare med oss och det var verkligen en rolig upplevelse!

Till en början var det lite praktiska bekymmer med boende, men då fick vi tillsammans med läraren lösa det och det är någonting man växer mycket av, berättar Cassandra.

− Den största skillnaden mellan Sverige och Spanien är att det är så mycket lugnare tempo där. Här är vi mer effektiva när vi arbetar med växterna, medan det i Spanien var viktigt med siesta, säger Nathalie.

Växer som människa
Förutom förbättrade språkkunskaper och stor lärdom om andra kulturer är också den egna utvecklingen någonting som varit centralt för de flesta elever. Ida Mårtensson tillsammans med Samuel de Wit har varit på ett sälcenter i Tyskland, båda två tar nu studenten från inriktningen djur.

− Jag har verkligen växt som människa! En resa utomlands där man får arbeta hårt innebär att man får livserfarenhet. Nu vet jag också att jag klarar det, det känns som jag vågar mer, säger Ida.

− På sälcentret fick vi städa mycket i de pooler som sälarna bor i, vi lärde oss hur viktigt det är med hygien och renlighet. Det som är mest spännande är att se hur ett annat lands djurhållning fungerar, tycker Samuel.

Både elever och lärare reser
Totalt har 23 elever åkt utomlands under läsåret 2016 – 17 och fått yrkeserfarenhet inom sin inriktning. Tolv yrkeslärare har gjort resorna möjliga genom att arbeta med praktiska frågor och stöttat eleverna. Lärarna har också själva fått åka utomlands för att kompetensutveckla sig i hur en likvärdig skolverksamhet fungerar i andra europeiska länder. Det är tack vare EU-programmet Erasmus+ som resorna har varit möjliga, då de finansierats av programmet.

Sammanfattning

PROJEKTNAMN

Align - Ökat internationellt utbyte på naturbruksskolorna

STATUS

Avslutat

VÅR ROLL I PROJEKTET

Projektägare

FINANSIÄRER

Erasmus+

Logga för EU-projektet Erasmus+

Kontakt

Telefonnummer

Kontor: 010 - 455 08 30

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål