Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Välkommen till oss!

Tre elever sitter ner i skolmiljö

Du har blivit antagen till en av våra naturbruksskolor. Nu är det dags att bekräfta dina val eller avstå din plats.

Detta gör du i två enkla steg

 1. Logga in på Dexter för att se ditt slutliga antagningsbesked. Har du blivit erbjuden en plats måste du svara ja eller nej senast söndag 16 juli. Vid frågor kring beskedet, vänligen kontakta oss innan semesterperioden, senast den 7 juli. 
 2. Du som tackat ja till erbjuden plats måste också fylla i detta digitala formulär där du anger önskemål kring internatboende och andra viktiga uppgifter inför din gymnasiestart. Sista svarsdag är söndag 16 juli. 

Vad händer under de första skoldagarna?

Under första skoldagen hålls först ett upprop med information där vi gärna ser att både elever och vårdnadshavare deltar. Därefter är det dags för inflytt på internatet för dig som ska bo på skolan. Under de första skoldagarna ligger fokus på att du ska lära känna både skolan, din nya klass och personalen, därför har vi förberett ett schema fullt av aktiviteter som ska ge dig en bra start på din gymnasietid!

Vad behöver jag ta med mig första skoldagen?

 • Anteckningsblock, penna och sudd
 • Hänglås till klädskåp och bokskåp
 • Kläder och skor för inne- och utomhusaktiviteter

Om du ska bo på internat behöver du ta med dig det som krävs för inflyttning, tex

 • Täcke och kudde
 • Sängkläder
 • Handdukar
 • Hygienartiklar

Får föräldrar vara med under första skoldagen?

Ja, vi ser gärna att förälder/vårdnadshavare är med under första skoldagen.

Får jag någon skoldator?

Ja, alla elever får en dator att använda till skolarbeten.

Hur ansöker jag om internat?

Du ansöker om internat via formuläret som du fyller i tillsammans med dina personuppgifter när du tackat jag till din plats i Dexter. 

Hur söker jag inackorderingsbidrag och hur mycket får jag?

Du ansöker om bidraget hos din hemkommun och hur mycket beror på kommunen du tillhör. Information brukar finnas på hemkommunens hemsida.

Finns det plats för alla som vill bo på internat?

Ja, med största sannolikhet finns det plats för alla som vill bo på internatet. Om det skulle saknas platser på något av internaten har elever i årskurs ett och två förtur till platserna. Dock kan vi inte garantera att alla får den rumstyp som önskats.

När flyttar jag in?

Du flyttar in på internatet under första skoldagen. Efter delas nycklar och boendekontrakt ut och därefter är det dags att flytta in på ditt rum. Boendekontraktet ska skrivas under av vårdnadshavare (betalningsansvarig), därför är det viktigt att de är med under uppropet.

Vad ska jag packa med mig till internatet?

Rummen på internaten är möblerade men allt annat behöver du packa med dig själv. Detta är bra att komma ihåg att packa med till första skoldagen:

- Täcke, kudde och sängkläder
- Kläder för både inomhus- och utomhusaktiviteter (glöm inte idrottskläder)
- Handdukar
- Badrumsartiklar
- Övriga personliga tillhörigheter

När får jag besked om jag får en plats på internatet?

När du blir antagen till utbildningen så reserveras en plats för dig på internatet automatiskt, förutsatt att du fyllt i och skickat in blanketten ”Ansökan till internatboende” som skickades till dig tillsammans med ditt antagningsbesked.

Får mitt husdjur flytta med mig till internatet?

På våra internat finns rum där husdjur, exempelvis en hund, är tillåtna. Du som vill ha med dig ditt husdjur ska kryssa i det alternativet då du ansöker om internatboende. Husdjuret kan dock inte flytta in direkt vid skolstart utan vid skolstarten kontaktar du internatpersonalen för att säkerställa att du fått ett rum som tillåter husdjur. Därefter görs ett praktiskt och teoretiskt prov och när de är godkända skrivs ett kontrakt och ni planerar tillsammans mottagandet av djuret.

Du som ska läsa vid Axevalla Hästcentrum har fått särskild information hemskickad till dig kring inackordering av egna hästar.

Vad kostar det att bo på internatet?

Priset är 1040 kr per vecka för kost och logi.

Alla priser inkluderar kost och logi. I kosten ingår frukost, middag och kvällsfika. Skollunchen är fri för alla elever, den ingår också. Förmiddagsfika och eftermiddagsfika ingår ej och betalas på plats vid varje fikatillfälle om så önskas.

Bra att veta är att den första fakturan från skolans internat skickas ut i september och då faktureras perioden skolstart i augusti till 30 september, därefter månadsvis. Fakturorna skickas alltså i efterhand.

Vad kan jag göra på fritiden?

Du som bor på internatet har alla möjligheter till en aktiv och rolig fritid. Spela fotboll, träna på skolans gym, spela sällskapsspel eller utnyttja skolans nya simulatorcenter. Internatpersonalen ordnar ibland aktiviteter utanför skolan som resor till simhallen, bowling eller annat som finns i närheten.

Hur får jag studiebidrag?

 • Om du är svensk medborgare behöver du inte ansöka om studiebidrag. Det fungerar likadant som barnbidraget men kallas istället studiebidrag från att du har fyllt 16 år och studerar på heltid. Skolan anmäler till CSN att du studerar och din första utbetalning kommer i september. Bidraget är 1250 kronor.
 • Extra tillägg kan betalas ut till familjer med en inkomst som är lägre än 125 000 kronor före skatt under ett läsår. Bidraget måste du ansöka om själv hos CSN.
 • Om du avbryter skoldagen, till exempel på grund av sjukdom, ska din vårdnadshavare anmäla det till skolan. Skolan har skyldighet att rapportera all frånvaro till CSN efter dialog med elev och, för omyndig elev, även vårdnadshavare.
 • Mer information om studiebidrag hittar du på www.csn.se.

Hur får jag mitt busskort för dagliga resor mellan hemmet och skolan?

Du ansöker om busskort hos din hemkommun, oftast går det att göra på kommunens webbplats.

Får jag busskort när jag har inackorderingsbidrag?

Nej, man får antigen busskort eller inackorderingsbidrag, inte båda.


Senast uppdaterad: 2023-05-26 14:17