I demokratins tjänst – museets roll i en tid av förändring

Hur kan museerna leva upp till sin roll som kunskapsforum, i en tid då risken för desinformation, propaganda och faktaresistens är större än någonsin? Möt bland andra Emma Frans och Carl Heath som vrider och vänder på begrepp som källtillit och källkritik i en digital tid. Även museernas roll diskuteras och självklart tar vi en titt in i spåkulan.

Konferensen var en del i Västra Götalandsregionens strategiska arbete mot att stärka och utveckla det regionala museilandskapet, och genomfördes som ett samarbete mellan Kulturförvaltningen VGR, Göteborgs museer och konsthall, Bohusläns museum och Västergötlands museum. Den ägde rum den 6 november 2024 på Röhsska museet i Göteborg.

Västra Götalandsregionen har även under lång tid arbetat med medie- och informationskunnighet (MIK) och kommer att fortsätta att satsa ännu mer på området, då det är en central demokratifråga. Läs mer om vårt arbete med MIK-frågor här.


lnledning av Alex Bergström ordförande i Kulturnämnden VGR och moderator Khazar Fatemi.


Vetenskapens roll i en infodemi, 
Emma Frans, vetenskapsskribent och doktor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska Institutet

I tider av alternativa fakta, falska nyheter och infodemier berättar forskaren och prisade journalisten Emma Frans om vikten av ett vetenskapligt förhållningssätt och en faktabaserad världsbild. Hur avgör man vad som är vinklade nyheter – och rena påhitt? Är vetenskapliga rön alltid vetenskapliga? Vad finns det för risker med att tro på osanningar?


Så möter vi möjligheter och hot i den digitala omställningen
, Carl Heath, senior forskare digital resiliens, RISE

Digitaliseringens transformerande kraft, inte minst i ljuset av de senaste årens utveckling inom AI omformar samhällets struktur, funktion och kunskapsbildning. Det ställer nya krav på hur vi organiserar verksamheter och hanterar förändring. Carl Heath, senior forskare vid RISE, belyser i sin föreläsning hur samhället påverkas i en tid av transformation, och vad som behövs för att stärka demokratiska värden i denna föränderliga tid.


Panelsamtal

Samtal om hur vi kan främja yttrandefrihet och konstnärlig frihet i en tid av desinformation och hatpropaganda. Identifiera strategier för att stärka demokratin och öka medborgarnas deltagande. Diskutera kulturens och museernas roll, och hur museer kan bibehålla sin höga trovärdighet och samtidigt vara en del av samhällsutvecklingen.

Deltagare: Emma Frans, vetenskapsskribent och doktor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska Institutet, Carl Heath, senior forskare digital resiliens, RISE, Magnus Hjort, generaldirektör Myndigheten för Psykologiskt Försvar och Eskil Lundgren, planeringschef P4 Göteborg

Museernas roll i demokratiarbetet


Sveriges första minnesmuseum. Kunskap och känsla när smärtsamma historier aktiveras,
Katty Hauptman, museichef Sveriges Museum om Förintelsen

Hur bygger vi upp ett nytt minnesmuseum i vår tid? På vilka sätt påverkar historia våra samhällen? Varför just här och just nu? Det är grundläggande frågor för Sveriges museum om Förintelsen.

Korta presentationer från museisektorn


Att balansera politiska utspel och konstnärlig frihet

Ann-Sofi Roxhage och Petra Johansson, chef resp konstnärlig ledare Göteborgs Konsthall

Reaktionerna var många och debatten gick varm när konstverket Drömmarnas monument tog plats utanför konsthallen på Götaplatsen förra sommaren. Det var ett fristående konstprojekt som ingick i Göteborgs Konsthalls jubileumsutställning Jag föreställer mig ett hem. Alla reaktioner från politiker, förbipasserande, grannar och tjänstemän kom att bli en del av verket och modifierade ständigt dess betydelse. 


Demokrati finns inte – vi gör den!

Love Öhrn, demokratipedagog Världskulturmuseet

Världskulturmuseet presenterar erfarenheter från att arbeta med demokratifrågor i en museimiljö, och av att försöka skapa engagemang och samtal kring den viktiga men ofta uttjatade frågan: Vad är egentligen demokrati?


Det öppna museet: Att verka för demokrati genom öppenhet och gemenskap
Ludvig Lhonneur, pedagog Västergötlands museum

På Västergötlands museum arbetar de aktivt med att göra museet till en mötesplats och för att sänka trösklarna för besökare att ta sig till museet. Genom våra öppna projekt har vi därför både kunnat locka fler besökare till museet samt kunnat verka för att utveckla vår roll som en demokratisk kunskapsarena där alla är välkomna.

Hur man kan få 10-åringar intresserade av historia!
Sofie Henrysson, utställningsproducent Bohusläns museum

Bohusläns museum har satsat stort på projektet Historien om Bohuslän under år 2024, historiekvällar, föreläsningar, familjelördagar och utställningar. Utmaningen har varit att göra en utställning spännande för 10–12 åringar.


Middag med Pol Pot – om att röra sig på minerad mark
Erika Aronowitsch, avdelningschef Forum för levande historia

2009 öppnade Forum för levande historia utställningen ”Middag med Pol Pot”. I samband med utställningen togs viralfilmen ”Maoglasögonen” fram. En film som fick mycket stor spridning. Syftet var att diskutera ideologisk övertygelse, grupptryck och tidsanda. Debatten kom i stället att handla om myndighetens roll och utpekandet av enskilda personer.

Museipanel


Diskussion om hur museer kan bidra till att stärka demokratin och främja ett öppet samtalsklimat. Vi diskuterar strategier för att uppmuntra kritiskt tänkande och reflektion samt motverka diskriminering och extremism. Målet är att förstå vilka resurser museerna behöver för att arbeta med demokratifrågor och bibehålla sin trovärdighet.

Deltagare: Britta Söderqvist, avdelningschef Göteborgs museer och konsthall, Erika Aronowitsch, avdelningschef Forum för levande historia, Hans Lindholm Öjmyr, museichef Dansmuseet och Olga Zabalueva, universitetslektor i museologi Umeå universitet

Visioner om museernas framtider


Samtal där vi belyser museernas roll i demokratiarbetet ur ett politiskt perspektiv. Vi kommer att diskutera hur museer kan bidra till att stärka demokratin, motverka desinformation och främja kritiskt tänkande, samt bidra till bildning och livslångt lärande. Identifiera strategier och resurser som behövs för att museerna ska kunna arbeta med och bidra till demokratifrågor och bibehålla sitt oberoende.

Deltagare: Alex Bergström, ordf Kulturnämnden, VGR, Pär Johansson, ordf Göteborgs Stads kulturnämnd och Frida Björk, styrelseordf Upplandsmuseet, ledamot i länsmuseernas samarbetsråd


Reflektioner kring dagens samtal
– Kerstin Alnebratt, förvaltningschef, Kulturförvaltningen VGR i samtal med Khazar Fatemi