Stabiliserande axelkirurgi
Instruktionsfilm inför patientens kommande axeloperation och rehabilitering runt operationen
Textning av instruktionsfilmen
(Filmen saknar tyvärr textning, varför informationen finns i textform nedan. Tidsangivelserna anger var i filmen informationen förmedlas.)
Hej! Jag heter Ulf Eklund, och är överläkare på Frölunda Specialistsjukhus. Med den här filmen vill vi informera dig inför din förestående axeloperation och rehabiliteringen runt denna. Avsikten med ingreppet är att du ska återfå en bra stabilitet i axeln och bli av med tidigare glappighet och återkommande ur-led-vridningar.
0.39 Axeln är unik såtillvida att den har en enormt stor rörlighet. Det är möjligt på grund av att leden har en kulledskonstruktion där kulan sitter på överarmsbenet och ledskålen är en del av skulderbladet.
0.56 Det djupaste mjukdelsskiktet är ledband och ledkapselstrukturer och det är ofta här skadorna sitter när man har instabilitetsproblem.
01.07 Utanför detta mjukdelsskikt kommer flera lager av muskler. Musklerna är förstås avgörande för rörlighet i leden, men har också en viktig stabiliserande funktion och du kommer att höra mer om det om en stund.
01.20 Det är viktigt att du kommer väl förberedd till operationen; fysiskt och mentalt. Du får inte ha någon pågående infektion i kroppen då det kan ge en klart ökad komplikationsrisk efteråt. Vi ser gärna att du inte sover ensam hemma första natten, och du ska också ha arrangerat för din hemtransport efter sjukhusbesöket.
01.48 Operationen görs polikliniskt, det vill säga att du behöver inte ligga över natt efteråt.
01.54 Vi lägger mycket fokus på att ha så bra smärtlindring för dig som möjligt. Våra narkosläkare läggeren smärtstillande bedövning in i axeln omedelbart före operation.
02.04 Själva operationen görs sedan i narkos, det vill säga att du sover gott under ingreppet. Under operationen ligger du på sida på operationsbordet.
02.18 Operationen görs med artroskopisk teknik, eller titthålsteknik. Med den tekniken har vi perfekt överblick över strukturer invändigt i axeln och vi kan göra de reparationer som behövs.
02.32 Den artroskopiska tekniken är också en förhållandevis skonsam operationsteknik.
02.41 Huvudsyftet med ingreppet är förstås att reparera och vid behov förkorta skadade ledband och ledkapselstrukturer.
02.57 I god tid före operationen kommer du att bli kallad till ett besök hos oss på sjukgymnastiken där vi informerar om operationen, vi går igenom rehabiliteringsförloppet och provar ut de axelförband du behöver ha den närmsta tiden efter operationen. Det är viktigt att du har informerat din omgivning om att du är i ett ökat behov av hjälp.
03.18 Efter operationen kommer någon av oss sjukgymnaster upp till dig på avdelningen och hjälper dig på med det axelförband som du tidigare har fått prova ut. Vi hjälper dig att komma igång med lättare rörelseträning samt pratar om vad du bör tänka på den närmsta tiden.
03.33 Det här är Fanny. Hon har precis opererat sin axel, och vi ska nu gå igenom hur du enklast tar på dig ditt axelförband.
03.41 Fäst midjebandet tajt. Fortsätt med överarmens sidoband.
03.50 Ta fästet för underarmen.
03.55 Avsluta med att dra åt axelbandet.
04.04 Förbandet har du för att skydda ditt operationsområde, och därför ska du använda detta förband både dag som natt i cirka 4–5 veckor. Du kan ha det utanför dina kläder.
04.15 Det är viktigt att du tänker på att bibehålla god hållning, för att undvika besvär i omkringliggande muskler.
04.22 Trots bra smärtlindring, kan det i vissa fall fortfarande göra ont. Då kan regelbunden kylbehandling vara till bra hjälp.
04.29 Här visar Fanny hur man på bästa sätt sätter på kylbandaget. Du kan använda det så ofta du vill, och du får med dig ett kylbandage hem från avdelningen.
04.42 Det är viktigt att du den första tiden minskar svullnad i axel och arm. Detta kan du enkelt göra genom att släppa på fästet vid underarmen. Böj och sträck sedan i armbågen, och pumpa med handen.
04.58 I början är rehabiliteringen inriktad på passiv rörelseträning, träning för ökad cirkulation samt hållningsinstruktion. Rehabiliteringen efter din stabiliserande operation är utdragen i tid och måste ske med successiv stegring. Vi tränar med ditt mål i fokus och därför gör det din träning högst individuell.
05.20 Vi sjukgymnaster stöttar och instruerar dig under cirka sex månaders tid, men det är viktigt att du kommer ihåg att ansvaret, det vilar på dig. Var därför noga med din träning.
05.38 Efter operationen behöver axeln skyddas under några veckor. Vi tror att biologisk läkning i ledband och ledkapsel kan röra sig om cirka åtta veckor. Under ingreppet stör vi också den normala elasticiteten i vävnaden, varför du kommer att uppleva dig ganska stel tidigt efter operationen.
06.06 Rehabiliteringens syfte är att successivt jobba upp elasticitet till lagom nivå parallellt med att du jobbar mycket med muskelrehabilitering vad gäller styrka, balans och koordination.
06.26 Innan du går hem efter operationen kommer doktor och sjukgymnast att ge dig detaljerad information om just din operation. Du kommer att få recept på smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel. Smärtstillande läkemedel tar du vid behov, så länge som smärtan så motiverar. Kylpåsen är också en bra smärtlindring.
06.48 Inflammationsdämpande läkemedel tror vi kan ha en positiv effekt för axeln under flera veckor, och vi ser gärna att du tar detta i en månad om magen klarar det.
07.01 Sjukskrivning görs med hänsyn till det jobb du har. Har du ett skrivbordsjobb kan du antagligen gå tillbaka till detta inom någon vecka, i synnerhet om det är icke-dominant axel som opererats. Har du ett tungt axelbelastande jobb kan sjukskrivningstider uppemot ett par, tre månader bli aktuellt.
07.25 När det gäller tid för återgång till olika idrotter är det förstås avhängigt av vilken idrott det är. En tumregel kan vara: fotbollsspel cirka fyra månader, handboll och många racketsporter kanske sex månader.
07.42 Bilkörning är slutligen något som vi avråder från under den tid som du kan vara en ökad risk i trafiken, och en tumregel här kan vara 4–6 veckor.
07.55 Avslutningsvis vill vi återigen hälsa dig välkommen till axelgänget på ortopedin, Frölunda Specialistsjukhus. Vi kommer att ta väl hand om dig.