Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Navelbråck

Vad är ett navelbråck?

Navelområdet är den tunnaste delen av bukvägggen. Detta är en rest från fosterstadiets navelsträng. Det är orsaken till att det är relativt vanligt att man kan utveckla en defekt/ett hål i bukväggen just här – ett navelbråck. Genom hålet pressas bukhinna ut och det som pressar ut bukhinnan är något som finns inne i bukhålan. Vanligast är det tarm eller bukfett som pressas ut. Det finns en liten men inte försumbar risk att en tarmbit kan fastna i navelbråcket. Det leder då till tarmvred och kräver akutoperation. Detta är orsaken till att vi rekommenderar att de allra flesta navelbråck ska opereras.

Operationen

Operationen innebär att hålet/defekten repareras. Är navelbråcket litet räcker det oftast med att man enkelt syr över defekten. Är hålet/bråcket större kan det ibland vara behövligt att förstärka bukväggen med ett specialnät. Operationen utförs vanligtvis i lokalbedövning, men narkos kan ibland vara lämpligt. Oberoende av vilket, ges alltid rogivande och smärtstillande mediciner vid operationen. Detta medför att du inte får/ska köra bil till sjukhuset eller senare under operationsdygnet.

På operationsdagen träffar du din läkare och sjuksköterska och du kan då ställa ytterligare frågor om det är något du undrar över.

Efter operationen

Efter operationen kommer du till en uppvakningsavdelning för observation några timmar. Du går i de flesta fall hem samma dag.

Det är normalt att man känner viss smärta de första dagarna och du får därför med dig smärtstillande mediciner för minst tre dagar. Sjukskrivningstiden varierar från några dagar till en till två veckor. Du bör dock inte lyfta tungt under den närmaste månaden efter operationen. Du kan duscha som vanligt dagen efter operation.

Om det blir problem

Vid större blödning, svullnad eller svår värk som inte går över trots de smärtstillande medicinerna kontaktas Frölunda specialistsjukhus

Dagtid: kirurgimottagningen på 031-342 50 77.
Kvällstid och natt: vårdavdelningen på 031-342 51 90.

Vid akuta större besvär nattetid och helger ska du kontakta närmaste akutintag.

Övriga frågor

Om du har några övriga frågor efter din operation är du välkommen att kontakta oss på telefon 031-342 50 77, måndag–fredag kl. 7.00–14.00, fredag kl. 7.00–9.30.


Senast uppdaterad: 2023-01-12 13:55