Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Hudförändringar

Godartade hudförändringar

Till de vanligaste förekommande hudförändringarna räknas bland andra: 

Lipom (fettknuta)

Är en vanlig godartad förändring som innehåller normal fettväv. Den omges av en tunn kapsel vilket gör att den känns avgränsad från omgivande underhudsfett. Den har en mjuk elastisk konsistens men kan ibland innehålla kraftigare bindväv och känns hårdare.

Atherom (talgkörtelcysta)

Är en godartad förändring som innehåller talg. Den uppkommer när körtelns utförsgång täpps till. Den kan uppträda var som helst på kroppen men är vanligast på hårbevuxet område, speciellt i hårbotten. Cystan kan bli mycket stor om den lämnas obehandlad.

Sebhorroisk keratos (åldringsvårtor)

Är mycket vanlig och ses ofta i stort antal hos medelålders och äldre framför allt i ansiktet, på bålen och armarna. Färgen varierar från kolsvart till grått. Förändringen ser ofta ut som om den "sitter klistrad på huden" som en medaljong.

En första bedömning av godartade förändringar kan göras på vårdcentral för eventuell remiss till hudläkare.

Elakartade hudförändringar - hudcancer

Malignt melanom

Är den mest elakartade formen och kan ge metastaser (dottersvulster) om den inte upptäcks i tid. Om en leverfläck ändrar sig i form (blir oregelbunden), färg (svartnar eller får flera färger) eller storlek bör man söka läkare för bedömning. Om malignt melanom upptäcks i tid är prognosen mycket god.

Skivepitelcancer

Är mindre elakartad än malignt melanom men kan också bilda metastaser om den lämnas obehandlad. Ter sig oftast som en hård ljus knuta eller ett långvarigt sår.

Basaliom

Är den minst elakartade formen av hudcancer och sprider sig inte via metastaser. Den växer långsamt men bör åtgärdas då den förstör närliggande hud och ibland växer in i fettvävnad och muskulatur. Ses ofta som en ljust rodnad knuta eller som ett sår som inte läker (oftast i ansiktet) eller långvarigt eksemliknande fläck.

Aktinisk keratos

Kan vara förstadium till skivepitelcancer. Uppkommer på solbelysta hudområden. Förändringen är ofta lätt fjällande och röd till rödbrun i färgen.

Behandling/poliklinisk operation

Hudförändringar opereras vanligtvis bort i lokalbedövning och man behöver inte stanna kvar på sjukhuset efteråt.

Ibland krävs det att man är fastande inför ingreppet. Infektionsförebyggande behandling med Descutan-tvätt kan också behövas.

Vid behov kan lugnande och smärtstillande mediciner ges under den polikliniska operationen och då bör man inte köra bil till och från sjukhuset.


Senast uppdaterad: 2021-08-10 10:16