Plan för mänskliga rättigheter
I Västra Götalandsregionen fanns Sveriges enda regionala plan för mänskliga rättigheter: För varje människa. Handlingsplanen hade konkreta mål och åtgärder för till exempel fysisk tillgänglighet, barnets rättigheter, delaktighet, icke-diskriminering och jämlikhet för både medarbetare och invånare. Planen gällde från den 1 januari 2017 till och med 2020 beslutades av regionfullmäktige.
Enligt planen skulle till exempel alla förtroendevalda, chefer och medarbetare i VGR ha god kännedom om de mänskliga rättigheterna. Handlingsplanen för mänskliga rättigheter var ett viktigt steg för att samla åtgärder som bidrar till att VGR närmar sig sin vision om det goda livet – för varje människa.
Vi ska se till att personer med funktionsnedsättning får mer jämlik tillgång till den fysiska miljön, genom att åtgärda så kallade enkelt avhjälpta hinder.
Vi ska stärka barnets mänskliga rättigheter. Förvaltningarna ska ha ombud för barnets rättigheter och medarbetare ska få ökad kompetens om jämställt och jämlikt föräldraskap.
Vi ska förebygga och upptäcka våldsutsatthet och erbjuda skydd, stöd och behandling. Vi ska ställa frågor om våld på rutin.
Vi ska öka medarbetarnas kunskap och kompetens om levnadsvillkor och rättigheter för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queera (hbtq-personer).
Vi ska stärka rätten till förståelse, inflytande och egenmakt för patienter och närstående. Vi lyfter samtalsmodellen "Förstå mig rätt" och bildstödsmodellen "KomHIT".
Vi ska stärka invånarnas möjlighet till delaktighet och inflytande, genom att till exempel ha samråd där politiker möter föreningar i civilsamhället.
Fler ska kunna ta del av och utöva kultur. Vi ska ställa krav på kulturinstitutioner och det fria kulturlivet att arbetet ska främja mänskliga rättigheter.
Vi ska arbeta aktivt mot diskriminering och för att främja jämlikhet på våra arbetsplatser. Vi ska bidra till att öka mäns uttag av föräldraledighet och erbjuda praktik för nyanlända.
Vi ska ta hänsyn till mänskliga rättigheter när vi skriver beslutsunderlag till politiker samt risk- och händelseanalyser i vården. Vi ska använda ett vårdat, enkelt och begripligt språk.
Patienter som behöver psykiatrisk vård ska vara mer delaktiga i vården. Vi ska minska användningen av tvångsmetoder, till exempel fastspänning.
Vi ska skapa bättre förutsättningar för invånare att välja vilken verksamhet de vill besöka och kunna förbereda sitt besök. Vi ska bredda informationen i Tillgänglighetsdatabasen (TD).
Information till invånare ska vara tillgänglig, lätt att förstå och finnas på flera språk. Vi ska även göra en normkritisk granskning av vgregion.se.
Senast uppdaterad: 2022-12-14 14:58