Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Samråd nationella minoriteter

Samlar organisationer som representerar någon av de fem nationella minoriteterna judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. Eftersom den sverigefinska gruppen är störst har den fyra platser i samrådet, övriga fyra nationella minoriteter två platser vardera. Samrådet ska bidra till att ge de nationella minoriteterna möjlighet till inflytande och delaktighet i frågor som berör dem.

De nationella minoriteterna

De fem erkända nationella minoriteterna i Sverige är judar, romer, samer (som även är ett urfolk), sverigefinnar och tornedalingar. De historiska minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli.

Gemensamt för minoritetsgrupperna är att de har befolkat Sverige under lång tid samt att de utgör grupper med en uttalad samhörighet. De har även en egen religiös, språklig eller kulturell tillhörighet och en vilja att behålla sin identitet.

Kontaktuppgifter till föreningsrepresentanter

Kontaktuppgifter till föreningar vars företrädare tillsammans med beredningen för mänskliga rättigheter deltar i samråd nationella minoriteter 2019-2022.

Sverigefinska Ungdomsförbundet

www.ungfin.se

Sverigefinska samarbetsorganet i Göteborg GRSY

www.grsy.se

Sverigefinska samarbetsorganet i Borås

Trajosko Drom

www.trajoskodrom.se

Kulturgruppen resandefolket

Sameföreningen i Göteborg

www.sameforeningen.se

Judiska föreningen Borås

Judiska församlingen i Göteborg

Ikon för E-post
E-post
www.judiskaforsamlingen.se

Kontaktuppgifter till politiker

Kontaktuppgifter till politiker i beredning för mänskliga rättigheter som deltar i samråd nationella minoriteter 2019-2022.

Malin Sjunneborn (S)

Eva Espling (V)

Andreas Hernbo (MP)

Jesper Svensson

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2023-02-14 11:26