Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Årets parasportstipendiater är utsedda

Bordtennisspelaren Anja Händén är en av årets parasportstipendiater på elitnivå. Fotograf: Parasport Sverige.
Fotograf: Parasport Sverige

För tjugo år sedan beslutade regionfullmäktige att inrätta ett årligt stipendium för idrottare med funktionsnedsättning. Ett stipendium som syftar till att synliggöra idrott för personer med funktionedsättning som en möjlighet att skapa ett innehållsrikt liv. I år delas parasportstipendiet på 150 000 kronor ut till sju olika stipendiater för deras fantastiska idrottsprestationer inom parasporten och för att de är goda förebilder. Nedan presenteras stipendiaterna och deras motivering till varför de sökt eller blivit nominerade till parasportstipendiet 2020.

Årets stipendiater på elitnivå

 • Anja Händén, bordtennisspelare från Brämhult. Anja är uttagen till landslaget och har en 15:e plats på världsrankningen.
  – Jag söker parasportstipendiet 2020 för att försöka kvalificera mig till Paralympics i Tokyo 2021, säger Anja Händén.
 • Julia Johansson, rullstolshandbollspelare från Göteborg. Julia är uttagen till att spela det första VM:et i rullstolshandboll.
  – Jag hoppas att med hjälp av idrottsliga meriter ha en större samhällstalan och få fler med funktionsnedsättning att idrotta, säger Julia Johansson.

Årets stipendiater på regional och nationell nivå

 • Isabelle Fredholm från Nossebro som tävlar i paradressyr.
  – I paradressyr har man möjlighet att tävla mot andra på lika villkor. Målet är att tävla SM och att så småningom få representera Sverige internationellt. Jag vill vara en förebild och ge budskapet att det är okej att få en klassificering och inget man ska skämmas för, säger Isabelle Fredholm.

 • Marika Vaihinger från Trollhättan tävlar i pararodd.
  – Mitt mål med träning och tävling är att få tävla på högsta internationella nivå/Paralympics. Drömmen på sikt är förstås också en egen båt med rätt anpassning, säger Marika Vaihinger.

Årets stipendiater som lag

 • Västra Frölunda IF, fotboll med inriktning rörelsenedsättning.
  – Vi vänder oss främst till barn med rörelsenedsättning som går i de flesta omgivningar men upplever svårigheter med att springa, hålla balansen, gå långa sträckor eller gå i ojämn terräng. Vi vill fortsätta locka barn med rörelsenedsättning att spela fotboll, hos oss gör det inget att man snubblar ibland, vi hjälps åt att stötta varandra, säger Lisa Korutschka.
 • Göteborgs Curlingklubb, rullstolcurling.
  – Laget har som målsättning att delta på internationell nivå men framför allt att återigen kunna ta de medaljer på SM nivå som vi tidigare haft kapacitet för. Vi hoppas också på att kunna representera med minst en, gärna två spelare i landslaget, säger Dick Stenberg.

Årets stipendiat som ledare

 • Christoffer Andersson från Mölndals CK som är ledare för paracykel.
  – Christoffer har utvecklats till en fantastisk ledare för att få igång personer med funktionsnedsättningar att cykla. Han tar hand om hela kedjan med allt från de som kommer och vill prova-på, träna de som är igång och har egna cyklar till att vara tandempilot åt synskada/blinda. I det här arbetet har han även knutits upp som ledare för landslaget med paracykel, säger Michael Lindgren.

Bedömningen av stipendiaterna sker utifrån riktlinjerna för stipendier för mänskliga rättigheter och i samråd med representanter från Göteborgs-, Bohuslän Dals- och Västergötlands Parasportförbund samt representanter för samrådet funktionshinder. Regionstyrelsen och beredningen för mänskliga rättigheter delar ut parasportstipendiet digitalt till stipendiaterna den 1 december, samband med regionfullmäktiges sammanträde.

Kontaktperson för frågor

Louise Åsenfors, vice ordförande i beredningen för mänskliga rättigheter
louise.asenfors@vgregion.se
Tel: 0702-00 99 99

Vania Costa Timback, regionutvecklare avdelning social hållbarhet
vania.timback@vgregion.se
Tel: 0761 - 46 16 88


Senast uppdaterad: 2020-11-10 15:03