Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Smart specialisering

Smart specialisering är ett europeiskt begrepp som utgör en viktig komponent i EU:s tioårsstrategi för tillväxt och sysselsättning. En uppdaterad smart specialiseringsstrategi för Västra Götaland finns, i linje med den nya regionala utvecklingsstrategins mål och prioriteringar.

Att identifiera och prioritera områden med potential för internationell konkurrenskraft och hållbar utveckling, så kallad smart specialisering, har en central roll i EU:s regionalpolitik och är en grund för satsningar inom EU:s regionalfondsprogram. Smart specialisering har blivit ett allt mer viktigt verktyg för tillgången till internationella partnerskap och konkurrensutsatt finansiering på nationell och internationell nivå.

Strategi för smart specialisering

Västra Götalandsregionens strategi för smart specialisering anger särskilt kunskapsintensiva områden i Västra Götaland med omställningspotential, där akademin och näringslivet har hög internationell konkurrenskraft och tillväxtpotential.

Västra Götaland har styrkeområden länge varit en viktig del av den regionala utvecklingsstrategin. Västra Götalandsregionen utför ett kontinuerligt analysarbete för att öka kunskapen om regionala förutsättningar i de olika styrkeområdena. 

Program Stärka innovationskraften

Program Stärka innovationskraften och Västra Götalands strategi för smart specialisering (S3) (pdf) 

Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2021-2030

Utöver en ny strategi för smart specialisering finns nya program som ska stötta ett genomförandet av den nya regionala utvecklingsstrategins mål och prioriteringar. Det går att söka projektstöd för projekt som bidrar till någon av strategins fyra långsiktiga prioriteringar och/eller fyra kraftsamlingar.

Regional utvecklingsstrategi 2021-2030


Senast uppdaterad: 2023-02-27 13:37