Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Identifiera och analysera

Den första fasen i metodstödet handlar om att skapa en tydlig bild av nuläget i verksamheten. Mycket av det fortsatta säkerhetsarbetet bygger på fakta från denna fas. Exempel på aktiviteter i denna fas är att se över påverkande faktorer såsom externa intressenter med olika roller och krav som påverkar säkerhetsarbetets utformning.

Denna fas består av fyra delar:
 
  1. Omvärldsanalys
  2. Verksamhetsanalys
  3. Riskanalys
  4. Gapanalys
 
I verktygslådan hittar du stödmaterial för att kunna genomföra Omvärldsanalys, riskanalys och Gapanalys. I vilken ordning som analyserna genomförs beror på era förutsättningar och vad ni själva tycker att ni bäst kan tillgodose i er organisation.

Verksamhetens interna förutsättningar kartläggs också under denna fas. Riskhantering och GAP analys är två viktiga områden för att skapa en uppfattning inför nästa steg i metodiken. För mer information om ”Identifiera & analysera” använd länken nedan för att komma direkt till metodstödet.
 
Länk till metodstödets fas "identifiera & analysera"

Mallar med vägledande exempel för att komma igång med första fasen

 

ISO 27001 GAP-analys (sv)1. xls

Riskanalysmall ny version. xls

Omvärldsanalys och informationstillgångar. xls 


Senast uppdaterad: 2020-06-25 08:57