Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

4,5 miljoner till projekt om öppna data i Västra Götaland

Publicerad:

Västra Götalandsregionen startar projekt om en gemensam struktur för öppna data i Västra Götaland. Projektet handlar om att underlätta för att göra offentliga data mer tillgängliga på ett standardiserat sätt.

Digitalisering kan bidra till en modern och samverkande offentlig sektor. Med mer samverkan kring öppna data från offentlig sektor kan innovationer och nya tjänster skapas. Därför satsar nu Västra Götalandsregionen på en gemensam struktur för öppna data i Västra Götaland, vilket betyder att kommuner och VGR lättare ska kunna göra offentliga data mer tillgänglig på ett standardiserat sätt.

Nya tjänster med offentlig information

Regionutvecklingsnämnden tog den 21 november, 2019, beslut om en gemensam struktur för öppna data och avsätter 4,5 miljoner kronor de närmsta åren för att öppna data ska bli en mer naturlig del av verksamheternas ordinarie informationsbehandling och digitala utveckling.

- Nu ökar vi innovationstakten och skapar nya tjänster med hjälp av offentlig information. Tillsammans med kommunerna i Västra Götaland kan vi tillgängliggöra öppna data på ett tryggt sätt och skapa nytta som är till glädje för alla i Västra Götaland. Den snabba förvandlingstakten kräver ökad information och dialog med invånarna och vi tror att ett högre användande av öppna data kan förbättra dialogen och öppna upp för innovationer exempelvis kring digitala tjänster, säger Kristina Jonäng (C), regionutvecklingsnämndens ordförande i Västra Götalandsregionen.

Ökar innovationskraften i den digitala transformationen

Samhället är grundat på principer om öppenhet, personlig integritet och respekt för individen. Invånarna har rätt till insyn och ska vara trygga med att informationen hanteras och skyddas på rätt sätt. Kommunerna i Västra Götaland samarbetar sedan många år med verksamhetsutveckling med stöd av IT.

- Digitaliseringen ger oss stora möjligheter att utveckla dialogen med invånare, i vår egen verksamhet och med andra aktörer. Beslutet innebär att offentlig sektor kan öka innovationskraften i den digitala transformationen, säger Ann-Charlotte Järnström, direktör på VästKom, som arbetar med utvecklingsfrågor på uppdrag av de fyra kommunalförbunden i Västra Götaland.

Läs mer

Vad är öppna data? Läs mer på oppnadata.se

Se även pressmeddelande: Satsning på öppna data i Västra Götaland

Öppna data i Västra Götaland

Katalog över VGR:s öppna data: vgregion.se/psidata


Publicerad: