Livsmedel och gröna näringar

Västra Götalandsregionen inriktning för långsiktigt hållbar livsmedelsförsörjning bygger på uppdraget att främja regional utveckling och invånarnas hälsa.
Livsmedel och gröna näringar är en viktig satsning inom Västra Götalandsregionens arbete för långsiktig hållbar utveckling. Fokus ligger på utveckling av produktionen, kompetensförsörjning och goda matvanor.
Ny regional utvecklingsstrategi
En ny regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland för perioden 2021-2030 finns på plats. Det att söka projektstöd för projekt som bidrar till någon av strategins fyra långsiktiga prioriteringar och/eller fyra kraftsamlingar.
Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2021-2030
Program för livsmedel och gröna näringar 2017-2020
Innovationskraft i livsmedelssystemet
Den 19 april 2022 möttes drygt 50 personer i Göteborg för att bidra till att forma de kommande årens utvecklingsarbete inom livsmedel i Västra Götaland.
Här kan du ta del av presentationerna som visades om innovationskraft i Livsmedelssystemet.
Mål
Västra Götalandsregionens program för livsmedel och gröna näringar 2017-2020 ska bidra till:
- stärkt innovationskraft i Västra Götaland genom samverkan mellan näringsliv, forskning och offentlig sektor
- mer hållbar livsmedelsproduktion för att möta utmaningar inom klimat- och miljöområdet och för att möta ökande kundkrav
- ökad sysselsättning med fokus på kompetensförsörjning, branschens attraktivitet och utveckling av små och medelstora företag
- mer hållbar konsumtion av livsmedel för att främja folkhälsa och minska miljöpåverkan
Insatsområden
Programmet för livsmedel och gröna näringar är indelat i tre insatsområden för att öka konkurrenskraften, främja ökad sysselsättning och integration samt att bidra till klimatomställning och mer hälsosamma matvanor:
- Ökad konkurrenskraft genom kraftsamling och innovation
- Förbättrad kompetensförsörjning och attraktivitet i branschen
- Hållbar konsumtion av livsmedel
Exempel på satsningar
