Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Elektrifiering ställer utmanande krav på elnätskapaciteteten i Västra Götaland

Publicerad:
Kraftatledning
Fotograf: Pixabay

Västra Götaland har för Sverige unika förutsättningar och samtidigt stora utmaningar för elektrifieringen. Regionen kommer ha en omfattande elektrifiering inom industrin samtidigt som städerna växer och transportsektorn elektrifieras inom flera fordonssegment. Alla dessa områden förutsätter god tillgång till förnybar el, men det är dessutom nödvändigt med ett samlat perspektiv på behov och planering.

Elektrifiering är en av kraftsamlingarna i Västra Götaland nya regionala utvecklingsstrategi 2021- 2030. För att västsvenska företag ska klara omställningen och därigenom säkra både sin tillväxt och Sveriges möjlighet att uppfylla Parisavtalet krävs det snabb och omfattande utbyggnad av både nätkapacitet och förnybar elproduktion, säger Kristina Jonäng (C), ordförande regionala utvecklingsnämnden. Hon välkomnar nu att Göteborg Energi tagit fram förslag på hur elnätskapaciteten kan förbättras i Göteborgsområdet.

Nätkapaciteten en utmaning

Västra Götalandsregionen delar bilden som ges i Göteborg Energis pressmeddelande idag att tillgängligheten av nätkapacitet i Göteborgsområdet är en utmaning framåt. Behoven är stora även i övriga delar av Västra Götaland, då vi ser samma accelererande utveckling mot elektrifiering inom många industribranscher, till exempel kemi- och raffinaderiföretagen i Stenungsund, Bohus och Lysekil.

VGR:s pressmeddelande  2021-03-15

Profilbild av Tula Ekengren

Tula Ekengren

Regionutvecklare – Förnybar energi och Hållbara transporter
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Publicerad: