Medborgarforskning
70 % av jordens yta består av hav. Det är jordens största sammanhängande ekosystem. Men vi saknar kunskap om en stor del av det. Forskarna behöver hjälp med observationer. Du kan hjälpa forskarna genom att rapportera in dina iakttagelser.
RAPPEN - vattenlevande arter
Hjälp till att rapportera in vattenlevande djur och växter via rappen. I rappen kan du rapportera in observationer av vattenlevande djur och växter som är speciellt viktiga för våra levande sjöar, vattendrag och hav. Genom att rapportera in arter som är nya för Sverige och var de finns, kan du hjälpa till att skydda och rädda viktiga arter och skydda mot invasiva arter.
Artdatabanken
Vill du hjälpa till att spana efter nya arter av krabbor och andra kräftdjur? Då kan du delta i Artdatabankens faunaväkteri. Faunaväkteriet övervakar rödlistade djurarter och djurarter som är regionalt och nationellt intressanta. Det gör man för att bidra till att arter bevaras och öka kunskapen om arter genom att samla in uppgifter om dem. Alla fynd rapporteras i Artportalen.
Faunaväkteri (SLU Artdatabanken)
Artportalen (SLU Artdatabanken)
Länsstyrelsens informationscentral för Västerhavet
Har du sett något ovanligt eller har det skett något akut vid havet eller kusten? Länsstyrelsens informationscentral för Västerhavet tar emot observationer och informerar om det aktuella läget i Västerhavet. Deras uppgift är att snabbt nå ut med rätt information om större ovanliga händelser och akuta situationer i kust- och havsmiljö.
Rapportera eller fråga om ovanliga händelser. Det kan vara:
- Algblomningar
- Stort antal döda fåglar eller fiskar, eller döda sälar
- Sjuka djur eller djur med svåra skador
- Utsläpp av olja eller andra skadliga ämnen i vattnet
Informationscentral Västerhavet
Mer om medborgarforskning
Göteborgs universitet, Sveriges lantbruksuniversitet, Umeå universitet och den ideella föreningen Vetenskap & Allmänhet har tillsammans tagit fram en hemsida och portal om medborgarsforskning. Sök bland pågående projekt och lär dig mer: