Ordlista

Här kan du läsa mer om ord och begrepp kopplade till Trygg start och gruppen rörelseovana.

Rörelseovana personer

Personer som står långt ifrån rörelse, träning och idrott. Orsakerna till att någon är rörelseovan är många men bland annat kan det bero på  

  • Motoriska svårigheter, men även svag fysisk funktion från tidigt. 
  • Övervikt. 
  • Funktionsvariation. 
  • Svårigheter att relatera till en grupp, sociala mönster och koder. 
  • Svårigheter eller ointresse att följa regler i träningssammanhang. 
  • Avsaknad av aktiva förebilder som vänner/föräldrar. 
  • Vuxnas överdrivna säkerhetstänk och omtanke, så kallad “bubblewrapping”.  
  • Dåliga erfarenheter av rörelse tidigare, i skolan, med vänner.  
  • Skärmbeteende eller -beroende.  

Rörelseovana personer kan vara överrepresenterade i diskriminerade grupper.


Rörelseidentitet

Rörelseidentitet definieras som individens egen uppfattning om sig själv relaterat till färdigheter, förmågor och erfarenheter av rörelse och fysisk aktivitet.

Man kan uppleva sig ha en starkare eller svagare rörelseidentitet där vi i mer eller mindre grad känner oss delaktiga i rörelseaktiviteter, trygga i kropp och rörelse, har olika mycket rörelserikedom och känner rörelseglädje eller ångest. Hur vi upplever vår rörelseidentitet är föränderligt genom livet. 


Rörelserikedom, rörelseförståelse, physical literacy

Kan ses som varje människas kompetens, självförtroende och motivation till rörelse som påverkar möjligheterna att delta och interagera med andra människor i olika sammanhang. 

Om rörelserikedom – Change the game (change-the-game.se)


CSR

Corporate Social Responsibility, CSR är det ansvar organisationer har för den påverkan man har i samhället där man verkar. CSR kan beskrivas som en process att integrera mänskliga rättigheter, miljö, socialt ansvar, anti-korruption i strategi och verksamhet. Man ska se över, tänka innovativt och utveckla sin affärsmodell, sina produkter och tjänster. 

Arbete med en Trygg start kan inkluderas i er verksamhets CSR-process. 


Agenda 2030

Agenda 2030  är ett ramverk som antagits av FN och Sveriges regering. De Globala målen för hållbar utveckling är en del av Agenda 2030. Syftet är att fram till år 2030 uppnå en socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar utveckling världen över.
   
Genom att arbeta för en Trygg start kan er verksamhet bidra till en socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar utveckling. 


Fysisk aktivitet på Recept, FaR

Fysisk aktivitet på Recept, FaR  är en metod som medarbetare inom hälso- och sjukvården kan använda för att förebygga och behandla ohälsa och sjukdom hos patienter.

Många som får ett FaR är ovana vid rörelse och behöver stöd med motivation och rent praktiskt för att hitta rätt aktivitet.
 
 
Receptet är ett klartecken från sjukvården till att vara fysiskt aktiv enligt ordinationen. Träning sker alltid på individens eget ansvar.  

Läs mer om FaR – fysisk aktivitet på recept - 1177  

Som aktivitetsarrangör ska du
 

  • om något är oklart gällande receptet – hänvisa tillbaka till hälso- och sjukvården.  
  • inte besvara frågor om sjukdomstillstånd i relation till motion. 
  • inte kopiera eller förvara receptet för personens räkning – det är en sekretessbelagd handling som är personens egen.  

Genom att kunna välja att göra ordinerad aktivitet hos en Trygg start-certifierad verksamhet kan både vårdgivare och patienter som får FaR känna sig trygga med ett bra mottagande och bra start.