Frågor och svar

Här samlar vi vanliga frågor och svar. Hör gärna av dig till oss om du kommer på fler!

Vilka kan bli Trygg start-certifierade?

Svar: Alla verksamheter i Västra Götaland som erbjuder fysisk aktivitet och rörelse till barn, unga och vuxna och som vill jobba för fler ska känna sig hemma i träning och rörelse, kan bli Trygg start-certifierade. 


Vad krävs för att bli certifierad?

Svar: Det finns några obligatoriska kriterier som er verksamhet ska uppfylla, och några valbara där ni kan fortsätta och utveckla verksamheten över tid. Kriterierna ser du under Certifiera. 


Varför ska vi delta?

Svar: Om det är viktigt för er att fler ska kunna vara med i verksamheten, och ni ser problemen när hälsan sjunker och stillasittandet ökar - då kan ni använda Trygg start för att komma framåt och ge fler en chans till rörelse. Ni synliggörs då på www.vgregion.se/rorelseguiden.  För att inkludera fler kan ni använda verktyg på Trygg start-hemsidan, och ni bjuds in till frivilliga Trygg start-nätverk 2 ggr/år och får nyhetsbrev. Trygg start kan också såklart vara en del av ert CSR (Corporate Social Responsibility)-arbete som ni kan använda i samverkan och sponsringssamarbeten.


Vad tar vi på oss?

Svar: Självcertifieringen för Trygg start innehåller några obligatoriska moment om att först förankra i verksamheten och ta till sig kunskap om Fysisk aktivitet på recept, FaR. Certifieringen är en viljeyttring att välkomna personer som är långt från rörelse och träning i er verksamhet. Därför strävar er verksamhetsutveckling efter att alltid erbjuda en Trygg start för rörelseovana personer. Ni tar på er att synliggöra och levandegöra det ni skriver i certifieringen i er verksamhet. Administrativt åtagande är att uppgiven kontaktperson får en fråga från Trygg start-teamet 1 g/år om uppdaterade kontaktuppgifter, och att för förnyad certifiering göra om certifieringen när ni vill men senast efter 3 år.


Kostar det något att vara med?

Svar: Det är helt kostnadsfritt att vara med i Trygg start. Sätter ni igång några Trygg start-åtgärder som medför andra kostnader står ni för dem själva. 


Finns det några bidrag att söka?

Svar: Ja, det kan finnas olika bidrag, ofta som projektmedel och riktat mot icke vinstdrivande organisationer. 

Idrottsförening  

  • Kontakta ditt specialidrottsförbund. 

Idrottsföreningar, kulturföreningar, andra ideella föreningar: 

  • Kontakta föreningssamordnaren i kommunen. 

Ideella och icke vinstdrivande organisationer:  

För barn och unga med begränsad ekonomi kan ni som aktivitetsarrangör tipsa om och hjälpa till att söka medel från: 

  • Fritidsbanken – som ett bibliotek fast här kan privatpersoner låna sport- och fritidsprylar. Gå in på www.fritidsbanken.se 
  • Majblomman – delar ut bidrag till barn upp till 18 år. Stödet kan gå till fritidsaktiviteter, en cykel eller något annat som är viktigt för barnet. Bidragen söks från den lokala majblommeföreningen där du bor. Gå in på www.majblomman.se 
  • Idrottshjälpen – Hit kan både aktiva i föreningar och målsmän vända sig för att söka pengar, för barn och unga upp till 16 år. Både för enskilda barn eller för en förening som helhet. Medel betalas ut inför höst- och vårtermin. Information och möjlighet att ansöka finns på Aktiv Skola - Idrottshjälpen 

Kan man bygga vidare på sin certiferingsnivå?

Svar: Ja! Certifieringen gäller i 3 år. Ni kan när som helst välja att återcertifiera er, uppfylla fler eller nya kriterier, och sätta in nya egna åtgärder för att sänka de trösklar som finns kvar. 


Vad händer sen?

Svar: När er rörelseverksamhet är Trygg Start-certifierad bjuds ni på Trygg start-nätverk där vi delar erfarenheter om smart inkludering för rörelseovana. Vi bjuder in till digitala föreläsningar. Och kopplar ihop era problem med andras lösningar. Efter max tre år gör ni sen om er certifiering och fortsätter överträffa er själva på Trygg start.