Organisation

Två figurer som samtalar jämlikt.

Utmaning

För en som är rörelseovan är det svårt att komma in som ny i en idrotts- eller träningsverksamhet. Det upplevs ännu svårare om det saknas lågtröskelvägar som instegsgrupper, individuellt pepp och tidigt stöd. Barn i låga åldrar upplever ofta att det redan är försent att prova en idrott.  

Underlätta

För att möta utmaningarna kan en inkluderande organisation hjälpa på traven. Kan den som är ny få en lugn rundvisning för att bli tryggare i miljön? Kanske ges möjlighet till några träningar individuellt eller i mindre grupp, för att senare ansluta till större grupp. Kanske finns drop-in-grupper utan anmälan, och lågtröskelgrupper med socialt fokus där nivån fungerar för rörelseovana.  

Olika satsningsintressen kan skapa slitningar i upparbetade kompisgrupper med både socialt motiverade och prestationsmotiverade deltagare. En lösning istället för att splittra gruppen kan vara frivilliga tilläggspass för teknikfördjupning och utökad träning. 

Reflektera

Hur ser det ut hos er idag? Vad gör ni redan som är bra, era guldkorn? Finns det trösklar, vilka? Reflektera med hjälp av frågor här nedan.

Rörelseaktiviteter och verksamheter ser olika ut så använd frågor som är relevanta för er och bortse från det andra. 

  • Vad finns för ingångar i din organisation för en nybörjare som är osäker på sig själv i rörelse? Finns till exempel breddgrupp, träningsskola, kompletterande spår? 
  • Vilka möjligheter finns till extra stöd i starten – komma och hälsa på utan att delta, få svar på frågor, fadderskap med mera?   
  • Hur mycket plats ges till aktiviteter som inte är tydlig idrott utan mer lek, fri problemlösning eller umgänge? I vilka sammanhang och hur? 

Inspiration

Tankeväckande inspiration till lösningar, goda exempel och länkar som ger nya idéer.

Certifiering

Sammanfatta hur just ni erbjuder en Trygg start i en certifiering.