Omkonservering av fynd från Vasa

Arkeologikonservator Ebba sitter bakom en stor trälåda full med kanonkuloir från skeppet Vasa som skall omkonserveras på SVK. Hon tittar in i kameran och ler, och håller upp ett par fynd.

För en tid sedan gjorde Vasamuseet en inventering och konditionsbedömning av sina magasinerade järnföremål från skeppet Vasa. Detta resulterade i att 117 föremål, mestadels kanonkulor av olika slag, valdes ut till omkonservering. Fynden anlände till SVK i slutet av mars 2018.

Många olika behandlingar

Materialet har för länge sedan genomgått olika konserveringsbehandlingar och resultatet av dessa är mycket varierande. Vilken behandling föremålen fått är oklar, men valet av ytskydd som applicerats skiljer sig avsevärt och ger föremålen olika karaktär. Fynd har dränkts i epoxi, målats med blank lackfärg, täckts med ett tjockt lager vax, förblivit obehandlade eller strippats.

Ett riktigt detektivarbete

Föremålen dokumenteras initialt med foto och därefter kommer fynden behandlas individuellt utifrån sina förutsättningar. För denna typ av fynd finns ingen ideal konserveringslösning. Tidigare behandling har betydelse och ytskyddet kan till exempel göra att man inte kan utföra vissa önskvärda behandlingar, som till exempel urlakning av klorider. I flera fall ser kanonkulorna ut att ha en välbevarad svart originalyta, men tittar man lite närmare ser man att ytan utgörs av infärgad svart vax. Vad som finns kvar under det tjocka vaxlagret är osäkert och vad gör man då? Finns en originalyta i god kondition under vaxen är detta beslut lätt, men finns det inte det, så är valet inte lika självklart. Beslut som dessa tas efter en diskussion med ägaren av föremålen, i detta fall Statens maritima museer – Vasamuseet.