Stockbåten från Badelunda, Tuna

Bilden visar ett podium i en utställningslokal. På podiet står en mycket gammal stockbåt uppställd.

Det är svårt att se, men det stora föremålet på bilden ovan är faktiskt en del (visserligen upp-och-ner vänd) av en helt unik järnåldersstockbåt från en kvinnograv på det, inom den nordiska arkeologin, kända gravfältet i Badelunda, Tuna.

Sedan de arkeologiska utgrävningarna på 50-talet har båten utgjort en självklar del i Västmanlands länsmuseums utställningar på Västerås slott. Den har preparerats med alla goda avsikter och utifrån dåtidens kunskaper om bevarande av arkeologiskt material.

Båten i bitar

Båten har efter upptagningen blivit uppdelat i sex delar för att underlätta hantering (hela schabraket mäter sammanlagt 6,5 meter!). Träet, som har blivit glycerolbehandlat, är svårt nedbrutet och på sina platser endast någon millimeter tunt. Det vilar på ett metallnät klädd i ett flera centimeter tjockt lager av blålera som i sin tur bärs upp av en tung träkonstruktion som håller ihop formen. Ihåligheter mellan träpartierna har fyllts i med mörkbrun modellera. Hela båtens insida har därefter täckts av ett tjockt lager lack. Om man tittar på det nu är det faktiskt ganska svårt att känna igen det hela som trä.

Återfå forna glansen

Efter länsmuseets flytt till nya lokaler år 2010, framfördes ett önskemål om att båten skulle få tillbaka något av sin forna glans. Efter många samtal, mycket idéskissande och flera testförsök för att få fram bästa metod togs beslutet att en ny, lättare stödvagga ska konstrueras och sedan monteras. Och båtens träyta ska fram: modelleran ska bort och ersättas med mikrokristallint vax som är estetiskt mera tilltalande och etiskt mera korrekt att använda – det är icke-organiskt, reversibelt och har goda, dokumenterade åldringsegenskaper.