Intervju med Anton Lazarides, antikvarie och arkeolog vid Lödöse museum
Anton Lazarides är arkeologen och fältarbetsledaren som hjälpt Studio Västsvensk Konservering i arbetet med att ta fram en skiss för återställandet av dopfunten.
Vad har du för relation till dopfunten från Edsleskog?
– Jag var fältarbetsledare vid undersökningarna samt hade ansvar för dokumentation och avrapportering. Jag är ju uppvuxen i Dals-Ed, så har ju en stark koppling till Dalsland. Det blir lite extra speciellt att gräva där.
Berätta lite om fyndet av dopfunten!
– Dopfunten hittades i ett tiotal bitar invid en mur i samband med undersökningarna 2020. Den är av en lokal typ av täljstensdopfuntar som tillverkades i området kring Dalsland, Bohuslän, Värmland och sydöstra Norge. De var ofta utsmyckade med just repstavsdekor. Just den här dopfunten är äldre än 1250-tal, troligtvis har den gjorts ungefär samtidigt som kyrkan mot slutet av 1100-talet.
Varför återfanns den i ett så trasigt skick?
– Den har gått sönder i samband med den slutliga branden av kyrkan år 1902. Människorna på platsen verkar ha samlat ihop alla trasiga bitar efter branden och placerat dem utmed en av kyrkans raserade murar.
Ni har ju en skiss på dopfunten – vad vet ni om den och hur har du jobbat med att omvandla skissen till moderna mått inför återställandet av dopfunten?
– Det är en skiss från 1872. Vem som gjort den vet vi inte. Personen har gjort ett flertal skisser av både själva kyrkan, men även av andra föremål. Måtten är angivna på skissen i "aln" som ju är ett äldre mått. Vissa mått har vi även fått gissa oss fram till utifrån dimensionerna på skissen.
Besök dopfunten!
Dopfunten finns från och med den 10 juli att beskåda i Edsleskogs kyrka. Klicka här för att komma till Svenska kyrkans hemsida och se besökstider för deras sommaröppna kyrkor.