Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vad gör en pandemi med arbetsmiljön?

Publicerad: Uppdaterad:
Man i T-shirt

I det senaste numret av Arbetslust skriver Magnus Åkerström, utvecklingsledare och forskare på ISM, om utmaningar kring att bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete i ett arbetsliv under förändring, men också hur vi kan lära av allt som sker just nu.

Tankar om varför det är så svårt med förändring

Magnus Åkerström reflekterar bland annat utifrån pågående forskning kring den Arbetsmiljösatsning, som genomförts inom VGR med centrala medel, sedan 2017. Den visar bland annat att fast man i ansökningar beskriver att det behövs organisatoriska förändringar för att lösa dagens arbetsmiljöproblem handlar de föreslagna insatserna snarare om att stärka enskilda indvividen, utan att göra någon förändring av organisationen i sak.

Nu lyfter det för digitaliseringen

Att den pågående pandemin tvingat fram en snabbare digitalisering är uppenbart. Thomas Svensson arbetar med att stötta Västra Götalandsregionens medarbetare med digitaliserade arbetssätt. Thomas käpphäst när det gäller utbildning och ökade kunskaper är att ”lära och göra samtidigt” och det är väl precis det vi gör nu!

Skapa tillit - långt ifrån gjort i ett nafs

Lisa Björk och Linda Corin, utvecklingsledare och forskare på ISM, har följt frågan om tillitsbaserat ledarskap i många år. Men det räcker inte med vackra ord, man kan behöva ändra i grunden, menar Lisa och Linda. Det kan till exempel handla om att plocka bort onödig jakt på "pinnar", byråkrati och detaljstyrning. Istället för att administrera genom granskning, utvärdering, riktlinjer, rapporter, mätning och konkurrens, ska medarbetarnas erfarenhet och kompetens frigöras. 

Mer ur innehållet

  • Första språkombuden på plats
  • Seniora mentorer på gång
  • Tung forskning om stress och utmattning
  • Forskning pågår kring aktivitetsbaserat kontor
  • Ergonomi viktigt då som nu - fem kortfilmer 
  • På jobbet - Haddy servicechef på Regionservice 

Tidningen Arbetslust nr 2 2020 - Avstånd

Publicerad: