Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Prismaglasögon hjälper mot värk på lång sikt

Publicerad: Uppdaterad:
Skärmklipp film: DR West testar yrken

Dr West testar yrken. Film 12: Tandläkare

Prismaglasögon minskar värk och smärta i nacken hos tandläkare och tandhygienister. Det har tidigare studier från ISM visat. Nytt är att även på lång sikt är resultaten bestående hos yrkesgruppen, det berättar Agneta Lindegård Andersson, som genomfört studien tillsammans med Arbets- och miljömedicin i Lund.

Agneta Lindegård Andersson har under 2018 utvärderat den långsiktiga effekten hos yrkesgruppen. Femton tandläkare och sjukgymnaster har intervjuats kring sin upplevelse. Förutom att arbetsställning förbättras och att värk minskas, så håller den goda effekten i sig och kvaliteten på det kliniska arbetet ökar. Tack vare resultatet har Västra Götalandsregionen beslutat tandläkare och tandhygienister kan få prismaglasögonen subventionerade genom Folktandvården vare sig man har nackbesvär eller inte.

Studierna har finansierats genom AFA Försäkring som vill bidra till att förbättra arbetsmiljön och hälsan i arbetslivet. För att öka intresset för arbetsmiljöfrågor hos unga har de skapat en serie underhållande och lärorika filmer med utgångspunkt i den forskning som AFA finansierar. I filmerna testar psykologen Samuel West olika yrken. I den här filmen får han prova på att vara tandläkare och testa hur prismaglasögonen fungerar i verkligheten. Agneta Lindegård Andersson berättar för Samuel om sin forskning.

Mer om Agnetas forskning

Prismatiska glasögon i tandvården

Publicerad: