Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Patientinflytande och arbetsglädje – positiva effekter av modernt rondarbete

Publicerad: Uppdaterad:

Den traditionella ronden håller på att förändras. När personalen bildar team tillsammans med patienten påverkar det hela arbetsgruppen.

Möten vid patientens säng tillhör det klassiska sättet att ronda. På avdelningen Internmedicin på Kungälvs sjukhus, genomgår nu arbetsformen en förändring och ersätts av samtal i enskilda rum och ett mer integrerat arbetssätt. Den moderna ronden innebär en minskning av de hierarkiska skillnaderna mellan läkare och sjuksköterskor, större teamkänsla och arbetsglädje bland personalen samt ökad delaktighet och integritet för patienten.

- Personalen känner sig mer nöjda med sin egna insats när beslut kring patienten fattas gemensamt i teamet och patienten ges möjlighet att bli hörd som person, inte bara som patient, säger Fredrik Bååthe, på Institutet för stressmedicin, som forskat om patientcentrerade och teambaserade sätt att ronda inom sjukvården.

Klicka på filmen och hör Fredrik själv berätta om hur patientcentrerade ronder gör skillnad.


 

Läs mer om Fredriks Bååthes forskning kring läkares engagemang i utvecklings- och förbättringsarbete av vårdens patientnära processer.

Publicerad: