Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Hjärnskademarkörer vid UMS

Hjärnan

Den stressrelaterade ohälsan är ett växande problem i Sverige och patienter med utmattningssyndrom kan ha långvariga problem med trötthet, stresskänslighet och kognitiva svårigheter. Resultatet av studien visar förhöjda nivåer av två hjärnskademarkörer hos patienter med nydiagnostiserat utmattningssyndrom (UMS) jämfört med friska personer.

I studien deltog 150 patienter med utmattningssyndrom och 100 friska kontrollpersoner. För att undersöka om celler i hjärnan hade blivit skadade mättes plasmanivåerna av tre hjärnskademarkörer.

Resultat

Resultatet av studien visar att det var högre plasmanivåer av två av dessa hjärnskademarkörer hos patienter med nydiagnostiserat utmattningssyndrom jämfört med friska kontrollpersoner. 

Vid uppföljningen, 7–12 år senare, var det inte längre någon skillnad i plasmanivåerna av någon av hjärnskademarkörerna mellan patienter och friska kontrollpersoner.

Slutsats

Resultatet visar att plasmanivåerna av två hjärnskademarkörer var förhöjda hos patienter med utmattningssyndrom under de första månaderna efter diagnos men hade normaliserats vid långtidsuppföljningen.

Studiens resultat ska däremot inte tolkas som att alla patienter med utmattningssyndrom har en hjärnskada.

Läs hela sammanfattningen på svenska här

Här finns också en länk till artikeln i fulltext.

Förhöjda nivåer av hjärnskademarkörer vid UMS