Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Arbetsmiljön för chefer i vården under pandemin

Kvinna i vårdmiljö med kollegor i bakgrunden

COVID-19 pandemin har onekligen varit utmanande för både medarbetare och chefer inom hälso- och sjukvården. Resultatet av studien visar att fler chefer upplevde en sämre arbetsmiljö under pandemin jämfört med innan, och att ledningen behöver stärka chefernas organisatoriska förutsättningar för att hälso- och sjukvården ska ha möjlighet att hantera kommande kriser.

Syftet med studien var att undersöka hur chefers organisatoriska och sociala arbetsmiljö inom hälso- och sjukvården påverkades under den första vågen av COVID-19 pandemin.

Tidigare studier har till stor del fokuserat på de ansträngda arbetsförhållanden som medarbetare inom hälso- och sjukvården har upplevt under pandemin. 

Därför fick i september 2020 samtliga chefer och medarbetare vid ett svenskt universitetssjukhus möjligheten att svara på en enkät med frågor om hur de upplevde sin arbetsmiljö. Resultatet jämfördes sedan med resultatet från en tidigare genomförd medarbetarundersökning från oktober 2019, innan pandemin bröt ut.

Resultatet visar att det var en klar ökning av chefer som rapporterade sämre arbetsmiljö under pandemin jämfört med före pandemin. 

Läs mer om resultatet i en svensk sammanfattning

Arbetsmiljön inom vården under Covid-19-pandemin