Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Så kan arbetsgivarna behålla de äldre

Publicerad: Uppdaterad:
Ta vara på äldres kompetens.
Foto: iStock

Det pågår just nu flera fina projekt kring att behålla de äldre på arbetsplatsen för att kunna säkerställa kompetensförsörjning, kontinuitet och kvalitet i verksamheten. Forskare Ewa Wikström som har samarbetat med ISM i flera andra projekt är projektledare för AgeCap, Centrum för åldrande och hälsa. Där leder hon projektet ”Organisatorisk kapabilitet med fokus på åldersmedvetet ledarskap för fördröjd pensionering”

Den äldre delen av befolkningen i Sverige ökar i högre takt än den arbetsföra och de äldre är dessutom friskare idag. Därför vill politikerna att fler ska arbeta längre upp i åldrarna. Trots det har arbetsgivarna större fokus på att nyrekrytera än att behålla de äldre.

Ewa Wikström som är forskare vid AgeCap, Centrum för åldrande och hälsa undersöker vilken betydelse arbetsplatsen har för att äldre ska vilja stanna kvar. Genom olika anpassningar, kompetensutveckling och en förändrad modell för kunskapsöverföring kan arbetsgivarna tillvara den tysta kunskapen och de äldres kompetens och även möjliggöra för att de äldre ska vilja stanna kvar längre i arbete.

Genom att arbeta längre upp i åren kan vi kompensera för bristen på arbetskraft i många sektorer menar politikerna. Men då krävs att arbetsgivarna blir bättre på att tillvarata de äldres kompetens, säger forskaren Ewa Wikström till tidningen Du och jobbet.

Läs intervjun med Ewa Wikström i tidningen Du och jobbet
Så kan arbetsplatserna få äldre att vilja stanna kvar längre 

Läs också

ArbetsKraft – en forskningsstudie som bedrivs av Institutet för stressmedicin som handlar om hur man som arbetsgivare skapar förutsättningar för äldre att vara kvar i arbete. 
Projektet ArbetsKraft

Agneta Lindegård Andersson, leder projektet ArbetsKraft. Här skriver hon i Arbets- och miljömedicinbloggen Tillvarata äldre arbetkraft!

Relaterad information

Jobba längre - så kan man anpassa jobbet (Sunt Arbetsliv 2019)

 

Publicerad: