Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hur blir arbetsmiljön när vi distansarbetar?

Publicerad:
Digitalt möte i bildskärm, där katt hänger över kanten.

Pandemin ledde till en rekordsnabb och tämligen oplanerad övergång till hemarbete för många kontorsanställda. Myndigheten för arbetsmiljökunskap har gjort en kartläggning och analys av förutsättningar för arbete hemifrån under Coronapandemin. ISM har sammanfattat de viktigaste resultaten och skapat en särskild sida om distansarbete för löpande uppdatering.

Förbättrad arbetsmiljö men en polariserad bild

I många fall har övergången till hemarbete inneburit fördelar för den enskilde, men kartläggningen visar en polariserad bild, där den enskildes förutsättningar beroende på bostad, fysisk och teknisk utrustning, familjeförhållande men också kompetens att hantera sin arbetsmiljö. En arbetsmiljö där det digitala verktygens funktion, men också chefers och arbetstagares förmåga att hantera dessa, har en avgörande inverkan.

Exempel på risker som identifierats

  • Bristande ergonomiska förutsättningar
  • Avståndet mellan chef och arbetstagare ökar
  • Förändrade former för social kontakt
  • En mer oklar gräns mellan arbete och fritid

ISM har sammanfattat kartläggningen, men också samlat annan information om distansarbete på en särskild sida. Sidan kommer att uppdateras löpande med aktuell information. 

Distansarbete

Publicerad: