Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Arbetsmiljö i pandemitider - Nytt nummer av Arbetslust

Publicerad:
Omslagsbild kvinna Arbetslust nr 3 2020
Fotograf: Frank Palm
Fotograf: Frank Palm

Det senaste numret av Arbetslust präglas av den förändring som pågår inom vården inte minst under pågående pandemi. Vilka är utmaningarna när det gäller att ställa om och ändå värna om arbetsmiljön? Vad kan vi lära och hur skall vi tänka framåt?

Det nya normala eller det ständigt föränderliga?

Thomas Wallen, primärvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, skriver i sin krönika om hur det är att leda i en förändring, som den vi just nu är mitt uppe i på grund av coronapandemin.

  • VAD: Aldrig tidigare har så många medarbetare justerat och förbättrat vården på så kort tid
  • HUR: I arbetet närmast patienten har tilliten till att medarbetarna hittat lösningarna varit större
  • HUR: Chefer har stöttat och möjliggjort, men också belastats mindre av "utomstående aktiviteter"

Satsar på bristyrke

Västra Götalandsregionen är inte bara vårdgivare utan även huvudman för sex folkhögskolor. På rekordtid i somras förberedde man för ett nytt uppdrag, att utbilda undersköterskor och vårdbiträden. Under tidiga hösten startade undervisningen för cirka 70 deltagare. Hur klarade folkhögskolorna att göra en så snabb omställning och hur upplever skolornas lärare och elever det i praktiken?

Vad händer med arbetsmiljön när allt fokus sätts på pandemin?

Hälsan och Arbetslivet är Västra Götalandsregionens interna företagshälsovård. Här ges deras bild av hur arbetsmiljön förändrats av coronapandemin. Flera kunder har snabbt organiserat sitt arbete med egna krisorganisationer och Hälsan och Arbetslivet har stöttat med chefsstöd, avlastande samtal, och kommunikationsinsatser bland annat. Man har även introducerat en app, Företagshälsovård i VGR.

Tidningen Arbetslust nr 3 2020 - Pandemiljön

Publicerad: