Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Sammanfattning

Politiker anger riktning och mål

VGR styrs av politiker som invånarna i Västra Götaland väljer. En del av den skatt du betalar går hit. I regionfullmäktige sitter 149 ledamöter från hela Västra Götaland. Regionstyrelsen består av 15 ledamöter som är politiker på heltid. Nu styr Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet. Oppositionen består av Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Demokraterna.

Medarbetarna driver verksamheten

Medarbetarnas uppgift är att driva och utveckla verksamheterna utifrån politikernas beslut. I VGR finns omkring 2 000 chefer som företräder arbetsgivaren. Högsta chef är regiondirektören.

Härifrån kommer pengarna – och så fördelas de

Det kostar omkring 68 miljarder kronor att driva VGR under ett år. Pengarna kommer främst från regionskatten. I budgeten står hur de här pengarna ska användas. 80 procent av den totala budgeten går till utgifter för hälso- och sjukvården och hälften är ersättning och löner till oss medarbetare.

Gå till Del 3 - Att jobba i Västra Götalandsregionen

Senast uppdaterad: 2021-03-05 08:33