Del 1 - Välkommen till VGR

Här får du veta mer om vårt uppdrag och vilka verksamheter som ingår i VGR. Denna del tar cirka 12-14 minuter att genomföra och innehåller följande avsnitt:

  • Med hela Västra Götaland som arbetsfält
  • Vi har ett gemensamt uppdrag
  • Våra verksamheter och arbetsplatser

Du kan välja att titta på hela filmen eller ta del av texten och innehållet nedan.

Med hela Västra Götaland som arbetsfält

Västra Götalandsregionen (VGR) är en av Sveriges största offentliga arbetsgivare och namnet på den organisation som du nu arbetar i. Västra Götaland är det område på kartan där organisationen finns. Området omfattar Västergötland, Bohuslän och Dalsland och består av 49 kommuner. Att Västra Götalandsregionen är så stort innebär att vi har många yrkesgrupper och arbetsplatser. I VGR kan du därför byta jobb och göra karriär utan att byta arbetsgivare. Hos oss finns jobb som ger dig trygghet, utmaningar och ett meningsfullt arbete. 

Att vi är så stora innebär också att de allra flesta som bor i Västra Götaland någon gång kommer i kontakt med oss – som patient, passagerare, besökare eller student. Vi tar blodprover, spelar i Sveriges nationalorkester, opererar hjärtan, lagar tänder, städar väntrum och bygger teaterscener. Vi finns helt enkelt med den som bor i Västra Götaland genom hela livet. 

Tillbaka till toppen

Vi har ett gemensamt uppdrag

Oavsett var i organisationen du arbetar är vårt uppdrag detsamma: att göra Västra Götaland till en bra plats att bo och leva på. Det innebär att vi bland annat ska erbjuda en bra hälso- och sjukvård till alla invånare. VGR driver sjukhus, vårdcentraler, rehabmottagningar och folktandvård. Vi ansvarar för att det finns kollektivtrafik i hela Västra Götaland och äger Västtrafik som ser till att så många som möjligt kan resa med tåg, buss, spårvagn och båt. Vi stöttar och utvecklar det regionala kulturlivet för att fler ska få tillgång till kultur. VGR äger och driver också folkhögskolor och naturbruksgymnasier för att invånarna i Västra Götaland ska kunna utbilda, vidareutbilda och omskola sig.  

Vi har också i uppdrag att utveckla Västra Götaland i samverkan med invånare, företag, organisationer, kommuner, högskolor/universitet och andra myndigheter. Det arbetet kallar vi vårt regionutvecklingsuppdrag och det innefattar bland annat utveckling av näringslivet och hållbar utveckling. 

Tillsammans med kommunerna har vi tagit fram Vision Västra Götaland - Det goda livet. Den uttrycker vad vi vill uppnå – ett gott liv för invånarna.

Tillbaka till toppen

Våra verksamheter och arbetsplatser

Det krävs många olika kunskaper och kompetenser för att vi ska klara vårt uppdrag och hos oss arbetar över 200 olika yrkesgrupper. Vår organisation är indelad i förvaltningar och bolag. 

Här finns alla verksamheter i Västra Götalandsregionen 

Hälso- och sjukvård

Av ungefär 57 000 medarbetare jobbar 48 000 inom hälso- och sjukvården.

Sjukhus

Våra sjukhus delas in i fem sjukhusgrupper: 

  • Sahlgrenska Universitetssjukhuset: inkluderar Östra sjukhuset, Mölndals sjukhus, Rågården (rättspsykiatri) och Sahlgrenska Universitetssjukhus. 
  • NU-sjukvården: består av Uddevalla sjukhus och Norra Älvsborgs länssjukhus i Trollhättan. 
  • Sjukhusen i väster: består av Alingsås lasarett, Angereds Närsjukhus, Högsbo närsjukhus och Kungälvs sjukhus. 
  • Södra Älvsborgs sjukhus: finns i Borås och Skene. 
  • Skaraborgs Sjukhus: finns i Skövde, Lidköping, Falköping och Mariestad. 

Närhälsan

Närhälsan är den största aktören för primärvård i Sverige och har över 100 vårdcentraler inklusive barnavårdscentraler, cirka 20 jourcentraler och nästan 60 rehabmottagningar. 

Regionhälsan

Regionhälsan arbetar med bland annat regiongemensamma vårdverksamheter och hälsofrämjande nära vård. Det inkluderar till exempel barn- och ungdomsmottagningar och sjukvårdsrådgivning via telefon på 1177. 

Habilitering & Hälsa

Habilitering & Hälsa ger specialiserad vård och stöd vid en varaktig funktionsnedsättning, till exempel nedsatt förmåga att förstå omvärlden, kommunicera, höra, röra sig och se. Förvaltningen driver habilitering, audionommottagning, syncentral och tolkverksamhet.  

Folktandvård

Folktandvården är Sveriges största tandvårdsorganisation och erbjuder tandvård för alla åldrar. Det är gratis för barn och ungdomar till och med det år de fyller 23. Folktandvården tillhandahåller allmäntandvård och specialisttandvård. 

Företagshälsovård

Hälsan och Arbetslivet är VGR:s företagshälsovård. De ska vara en oberoende expertresurs inom områdena hälsofrämjande, arbetsmiljö och rehabilitering. Hälsan och arbetslivet är en del av förvaltningen Hälsan och stressmedicin där även Institutet för stressmedicin ingår som bedriver forskning inom stress, hälsa och arbetsmiljö. Forskningen är ett viktigt underlag för att utveckla VGR:s arbetsmiljö. 

VGR tar helhetsansvar för hälso- och sjukvården i Västra Götaland

VGR har avtal med många privata vårdgivare, exempelvis vårdcentraler, rehabmottagningar, läkare och tandläkare. Det innebär att invånarna kan välja vilken vårdgivare de vill, bara de är godkända eller upphandlade av VGR. Vi tar ett helhetsansvar för invånarnas sjukvård oavsett var patienten får vård.


Bolag

Flera av VGR:s verksamheter drivs i bolagsform:


Kollektivtrafik

VGR ansvarar för all kollektivtrafik i Västra Götaland, alltså den lokaltrafik som görs med bussar, tåg, spårvagnar och båtar. VGR äger Västtrafik som planerar trafiken och upphandlar de tåg- och bussbolag som får vårt uppdrag att köra. VGR har som mål att öka hållbart resande i regionen. 


Kultur

Förutom den egna regionbudgeten, som är Sveriges största regionala kulturbudget, får vi pengar från staten som vi fördelar till olika verksamheter och projekt. Vi ger uppdrag, stöd och stipendier till kulturutövare och kulturprojekt, organisationer och det fria kulturlivet. Vi har även flera verksamheter som arbetar med kultur, till exempel Göteborgsoperan, Göteborgs Symfoniker, Regionteater Väst, Film i Väst och Förvaltningen för kulturutveckling som bland annat ansvarar för museer, slöjd och byggnadsvård. Göteborgs Symfoniker är Sveriges nationalorkester och Göteborgsoperan har dans, musikal och opera i världsklass. 

På våra folkhögskolor erbjuder vi också utbildning inom kulturområdet.


Utbildning

VGR har egna skolor inom flera områden. Naturbruksförvaltningen bedriver utbildning på gymnasial- och vuxen nivå på fyra platser: Svenljunga, Sötåsen, Uddetorp samt Biologiska Yrkeshögskolan i Skara. De utbildar inom djur, lantbruk, skog och trädgård. 

På VGR:s folkhögskolor kan man fullfölja sin utbildning på grundskole- eller gymnasienivå. Folkhögskolorna erbjuder också yrkesförberedande och högskoleförberedande kurser inom exempelvis hantverk, konsthantverk, musik, film, pedagogik och journalistik. 

Vi jobbar också med utbildning och kompetensförsörjning tillsammans med kommuner, skolor och universitet i Västra Götaland. En viktig del i vårt regionutvecklingsuppdrag är att bidra till att företag och offentlig sektor får tillgång till rätt kompetens och att ungdomar utbildar sig inom yrkesområden där det finns jobb i framtiden.


Göteborgs botaniska trädgård

Göteborgs botaniska trädgård är en av Europas största i sitt slag. Här bedrivs utbildning och forskning. Det är dessutom ett populärt utflyktsmål med över 500 000 besökare om året. 


Fastighet, stöd, service

Fastighet, stöd och service är VGR:s egen fastighetsförvaltare och serviceorganisation som ser till att saker fungerar som det ska. Till exempel tar hand om fastigheter, ser till att vi får lön, att lokaler städas och att uppdrag kan bemannas med specialistkompetens.


Försörjningsförvaltningen

Försörjningsförvaltningen ser till att VGR:s verksamheter får de varor de behöver, till exempel mat och materiel. Förvaltningen har hand om bland annat centrallager och logistik, måltidsservice och hjälpmedel.


Koncernkontoret

Koncernkontoret leder, utvecklar och samordnar VGR:s verksamheter. Ett uppdrag är att hålla samman VGR som organisation och Västra Götaland som region, vilket är en förutsättning för att nå de övergripande politiska målen.

Miljöarbete

VGR ska vara en samlande kraft för miljöarbetet i hela Västra Götaland. VGR som organisation ska vara en föregångare i arbetet, påverkan på miljö och klimat ska vägas in i varje beslut.

Social hållbarhet

Vi i VGR ska aktivt bidra till social hållbarhet i den verksamhet vi driver och i de avtal och överenskommelser vi sluter. Mänskliga rättigheter och jämlikhet ska vara i centrum. Ingen människa ska lämnas utanför.