Webbplatsen använder antigen IE11 eller teknik som troligen inte stöds i din webbläsare.
Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en
modern webbläsare istället.
Här finns alla enskilda paneler gjorda i Grid 3. De är indelade i olika kategorier, och sorterade i bokstavsordning inom varje kategori.
För att ladda hem rekommenderar vi webbläsaren Google Chrome. Det kan uppstå konstiga fel vid användning av t.ex. Internet Explorer eller Edge. Om ingenting händer när du klickar på Ladda hem, prova då att högerklicka och välj Spara som.
Anpassningen hör ihop med Pragmatiskt upplägg nivå 3, och det går att tala om att en behöver gå på toaletten, vill ha något att äta eller dricka samt att det kliar någonstans på kroppen.
En anpassning baserad på Bliss standardkarta. Styrsättsnivån är avancerad, med många rutor på varje sida. På varje undersida finns dubbla fält från blisskartan (20+20). Det finns stöd för blisskartans båda språkliga alternativ per ruta i och med prediktionsfältet som föreslår det andra alternativet.
En anpassning för att prata i fraser. På första sidan finns en sektion innehållandes frashistorik och en del fraskategorier. På undersidorna finns möjlighet att lägga till/ta bort fraser. Det är därför fördelaktigt att koppla in ett tangentbord till anpassningen.
En anpassning för att prata, uttrycka sig och göra val. Anpassningen har ett pragmatiskt uppbyggt innehåll. Sidorna under ”Det är något jag vill säga”, som det finns en länk till från alla sidor, innehåller ord och fraser för att säga något som är viktigt, t ex. att något är fel eller är det är roligt. Nivå 3 bygger på nivå 1 och nivå 2 men har ett utökat innehåll med ett skrivfält vilket ger möjlighet att kombinera ord till meningar. Innehållsmässigt vänder sig till något äldre barn.
Anpassningen innehåller uppgifter för att matcha rutor med varandra, denna version innehåller många rutor och har glosförhör som främsta fokus. Vid behov av andra, enklare uppgifter, prova istället en anpassning (samma namn) med färre rutor som har fler språkövningar på enklare nivå.
Här finns flera olika tangentbord, anpassade för olika styrsättsnivåer, att använda i anpassningar för kommunikation. Tanken är inte att den här anpassningen skall användas enskilt, utan att det utvalda tangentbordet skall importeras in i befintlig anpassning.
På Online Grids kan du också hitta ett ljudande tangentbord där bokstäverna uttalas som de låter. Om du laddar hem det, kan du kopiera tangenterna och använda i vilket tangentbord du vill.
Anpassningen är tänkt för att skriva och uttrycka sig med hjälp av symboler. Det finns flera kategorier att välja på med redan inlagda fraser. Det finns sidor för att skriva dagbok och brev.
Ställ frågor som går att svara på med ja/nej/vet inte, eller med 1/2/3 genom att byta ord i en ordlista. Eleven kan sedan själv skriva ut sitt dokument om datorn är kopplad till en skrivare.
Ställ in datorvolym, röstvolym och välj röst. Observera att du kan behöva justera de valbara rösterna, då de beror på vilka röster som finns installerade på datorn.
En anpassning som öppnar olika webbsidor i Chrome där användaren genom en kontrollpanel väljer kommandon som styr webbsidan. OBS - kräver god precision i ögonstyrningen och kräver att Google Chrome är installerat på datorn. För att byta till annan hemsida, skriv in webbadressen i kommandot Start program, i fältet "Argument", på första sidan.