Webbplatsen använder antigen IE11 eller teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Skip to main content

Basmaterial

Här hittar du material som kan användas i alla situationer.

Reda ut-häfte

Detta system av symbolkartor kan vara en hjälp att reda ut en kommunikationssituation med hjälp av välstrukturerade frågor.

De vanliga Reda Ut-häftena finns i 4 versioner med olika symbolsystem. Häftet med bliss skrivs ut sida för sida och passar att sätta in i en pärm med plastfickor (15x10 cm).  Widgitversionerna är gjorda som en bok i ett dokument, men kan skrivas ut på olika sätt.

I filmen visar Ingrid hur ett Reda ut-häfte kan användas.

Ögonpekningsböcker

En ögonpekningsbok är en lågteknologisk bok där personen indikerar vad hen vill säga med hjälp av att peka med ögonen. 

Speakbook är en ögonpekningsbok som är utvecklad av Patrick Joyce i England. Dart har översatt den till svenska och vi kallar den Pratboken. Hela boken är i svart-vitt. 

Darts svenska översättning finns också i färg. Den har även en bokstavstavla där endast ramarna och inte hela rutorna är färglagda.

Du hittar också två ögonpekningsböcker med kommunikativa ingångar. Upplägget kommer från logopeden Gayle Porter som har utvecklat metoden PODD. Du behöver programmet Boardmaker för att öppna böckerna.

Speakbook

Ögonpekningsramar

Om en person tillfälligt eller långvarigt inte kan uttrycka sig med tal, och inte heller kan använda händerna eller andra redskap för att peka, kan ögonpekningsram vara ett alternativ för att kunna kommunicera.

De två exemplen som finns för nedladdning här kräver stavningsförmåga hos användaren. Filerna är i PowerPoint-format och PDF. 

Ladda hem färgkodad ram med anpassade bokstäver

Ladda hem färgkodad ram med anpassade bokstäver

Ladda hem en tvådelad färgkodad bokstavsram

Ladda hem en tvådelad färgkodad bokstavsram

Blisskartor

Bliss är ett grafiskt symbolspråk som just nu består av mer är 5000 symboler, bliss-tecken och bliss-ord. Det används främst av personer med grava kommunikativa och fysiska funktionsnedsättningar runtom i världen. Det är ett symbolspråk som ger goda möjligheter att utvecklas språkligt och bygga egna ord och uttryck med de symboler som finns. 

Här kan du hitta standardkartor gjorda med bliss. Kartan finns att ladda ner i två storlekar.

Blissbasen finns också i digitalt format. Den går att använda för att till exempel lägga in bilderna i olika programvaror för kommunikation. Den digitala basen finns på Symbolnet och uppdateras allt eftersom nya ord tillkommer. Den finns i olika varianter, där storleken på bildfilerna är det som skiljer. För att lägga in bilderna i ett kommunikationsprogram brukar storleken 250 passa bra. 

Ladda hem standardkartan i stort format

Ladda hem standardkartan som en A4-sida

Till Symbolnets webbplats för digitala blissbaser

Blisskarta

Ord- och bokstavstavlor

Ibland behövs inte symboler. Här finns en stor ordkarta som bygger på blisskartans innehåll men där bara orden finns med. 

Att ha tillgång till bokstäver är viktigt för alla som kommunicerar. Det kommer alltid finnas ord som inte är med i kommunikationsupplägget och då är det viktigt att ha möjlighet att uttrycka dem. Tillgång till bokstäver stimulerar också läsinlärningen. Här finns två enkla pekkarta med bokstäver och några praktiska fraser. Den ena är gjord med versaler och den andra med gemener och fraser med bildstöd.

Ladda hem ordkartan

Ladda hem bokstavskartan med versaler och fraser

Ladda hem bokstavskartan med gemener och bildstöd

Bokstavstavla


Senast uppdaterad: 2019-11-24 18:11